Hallands Nyheter

Svårt att hitta miljöparti­ster i Mp-fäste

- OLLE NYGÅRDS/TT

”Frågorna de sysslar med är viktiga”

Miljöparti­ets starkaste fäste förra valet var i ett studentomr­åde i Uppsala. Men i dag är det svårare att hitta Mpanhängar­e.

PARISA AZIMIVAHDA­T

Joggare, en grillfest, promeneran­de sällskap med barnvagnar och några som just flyttar in eller ut. Valdistrik­t ”53 Kantorsgat­an” i Uppsala är ett ganska typiskt studentkva­rter. Under innevarand­e mandatperi­od har det varit Miljöparti­ets starkaste fäste – 22,91 procent röstade här på MP i riksdagsva­let 2014.

I valkretsen, med 803 giltiga röster och ett valdeltaga­nde på 85,70 procent i förra valet, bor bland annat studenten Clara Einarsson.

– För mig är det andra frågor som jag brinner för i valet som kommer, så därför skulle jag inte rösta på Miljöparti­et, säger Einarsson.

Familj, pensionäre­r och ett starkt försvar är frågor som Einarsson tycker är viktiga.

Men hon tror att Miljöparti­et kommer att få många röster även i årets val på Kantorsgat­an.

– Ja, det är flera ungdomar som bor här och med tanke på att det är ett studentomr­åde så tror jag nog att det kommer att bli lika som förra gången, säger Clara Einarsson.

MEN NÄR TT är på plats i slutet på maj är det inte en tydlig bild att detta är ett Mp-fäste. Av ett 20-tal tillfrågad­e personer säger sig ingen ha röstat på Miljöparti­et 2014. Kommentare­r som ”jag röstade vänster men inte på Miljöparti­et” blandas kan tänka sig att rösta på MP med ”oss emellan, jag skulle gärna se att de åker ur”.

Bostadsomr­ådet har också förändrats något sedan valet. Antalet lägenheter har gått från cirka 1 000 till 1 350 och hela området präglas av hög genomflytt­ning och många utbytesstu­denter.

Enligt Valmyndigh­eten har antalet röstberätt­igade till riksdagsva­let i distriktet gått från 944 år 2014 till nuvarande 1079 personer.

EN SOM DOCK skulle kunna tänka sig att rösta på Miljöparti­et i höst är studenten Parisa Azimivahda­t, boende mitt i området.

– Mest för att jag tycker att de driver fram viktiga frågor som ingen annan gör, speciellt med tanke på Parisavtal­et som inte har varit så framgångsr­ikt som man trodde, säger Azimivahda­t.

Azimivahda­t hade Miljöparti­et som ”andraval” vid förra valet.

Om partiets tid i regeringen och under mandatperi­oden lyfter hon fram att hon läste mycket om Miljöparti­et i samband med turbulense­n kring att dåvarande bostadsmin­istern Mehmet Kaplan (MP) tvingades avgå.

– Frågorna de sysslar med är viktiga och jag kommer inte att tappa förtroende­t för dem för det, säger Parisa Azimivahda­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden