Hallands Nyheter

Tillfällig paus i tysk

TYSKLAND: MERKEL FÅR TVÅ VECKOR PÅ SIG ATT HITTA EN LÖSNING

-

Striden mellan Angela Merkel och hennes inrikesmin­ister Horst Seehofer tar en tillfällig paus. Efter krismöten med partiledni­ngarna i både Merkels CDU och Seehofers CSU är en regeringsk­ris och brytning mellan regeringsp­artierna avstyrd.

Fram till Eu-toppmötet i Bryssel nästa vecka och dagarna därefter ska Angela Merkel försöka förhandla fram bilaterala avtal med de länder som skulle beröras mest av att Tyskland börjar avvisa asylsökand­e, som redan registrera­ts i ett annat Eu-land, direkt vid den tyska gränsen.

– I allt vad vi gör måste vi företräda både tyska och europeiska intressen. Därför vill vi inte handla unilateral­t, på ett sätt som skadar tredje land, sade Angela Merkel på en presskonfe­rens.

HON HAR KÄMPAT emot Seehofers ”masterplan” om asylpoliti­ken, och särskilt förslaget om direktavvi­sningar.

Men Merkel säger nu att hon och Seehofer är överens att försöka hitta en lösning på europeisk nivå fram till den 1 juli.

Angela Merkel är dock tydlig med att hon inte har en lätt uppgift framför sig. På frågan vad hon kan erbjuda i stället till de länder som får ta hand om de flyktingar som stoppas vid den tyska gränsen, tar hon EU:S avtal med Turkiet som exempel. Där bidrar EU med pengar för utbildning, bostäder och liknande.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel får två veckor på sig att hitta en europeisk lösning på migrations­bråket med regeringsp­artnern CSU. Lyckas inte detta, vill CSU direktavvi­sa flyktingar vid den tyska gränsen. Ett beslut som skulle få dominoeffe­kter i hela EU.

PÅ EU-TOPPMÖTET DEN 28 och 29 juni ska Eu-länderna försöka enas om en gemensam europeisk asylpoliti­k. Merkel har varit en av huvudaktör­erna för att förmå alla Eu-länder att dela på ansvaret att ta emot flyktingar. Något som hittills gått mycket trögt.

Nu handlar dock debatten mest om hur gränskontr­ollerna ska stärkas.

Samtidigt som Merkel höll presskonfe­rens i Berlin stod Seehofer i München på en egen pressträff.

– Vi önskar förbundska­nslern lycka till, sade Seehofer och upprepade att han vill införa direktavvi­sningar om det inte blir någon Eu-överenskom­melse.

Men Merkel betonade att det inte kommer att ske per automatik den 1

 ??  ?? TVÅ VECKORS TIDSFRIST. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och inrikesmin­ister Horst Seehofer gräver ner stridsyxan, åtminstone temporärt.
TVÅ VECKORS TIDSFRIST. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och inrikesmin­ister Horst Seehofer gräver ner stridsyxan, åtminstone temporärt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden