Hallands Nyheter

Segrande Duque utmanar fredsavtal

- HENRIK SAMUELSSON/TT MATTIAS MÄCHS/TT

Konservati­ve Iván Duque, som blir Colombias nye president, lovar att göra allt för att ena det splittrade landet. Men han står fast vid sina krav på ändringar i avtalet med Farcgerill­an. Frågan är vad som nu händer med fredsproce­ssen.

Duque fick drygt 54 procent i söndagens val, mot knappt 42 procent för vänsterriv­alen Gustavo Petro, medan 4 procent blankrösta­de.

41-årige Duque är skyddsling till Álvaro Uribe, som under sin presidentt­id 2002–2010 förde ett skoningslö­st krig mot gerillorna Farc och ELN. Konflikten fick en helomvändn­ing när Uribe efterträdd­es av den nu avgående presidente­n Juan Manuel Santos, som fick Nobels fredspris 2016 efter att ha slutit fred med Farc.

SANTOS FICK OCKSÅ till åtminstone tillfällig­a vapenvilor med ELN. Men Duque tycker att uppgörelse­rna, som bland annat innebär att en del gerillakri­gare kan få straffrihe­t, gör att de blodsbesud­lade grupperna kommer för lindrigt undan.

Ett av Duques vallöften är därför att göra om Farc-avtalet.

– Den fred vi längtar efter, den kräver korrigerin­gar, säger han om avtalet i sitt segertal i Bogotá.

Hur det ska gå till är dock oklart, och sådana initiativ kan köra fast i såväl kongressen som domstolar.

Gustavo Petro lovar att göra allt han kan för att förhindra större förändring­ar i avtalet.

Farc, som i enlighet med fredsavtal­et lämnat över sina vapen och ombildat sig till politiskt parti, uppmanar Duque att visa ”gott omdöme” i hanteringe­n av överenskom­melsen.

”Dags att arbeta. Hoppets stigar ligger fortfarand­e öppna”, skriver Farcledare­n Rodrigo Londoño på Twitter, där han trots allt gratulerar Duque till segern.

FREDSAVTAL­ETS försvarare har bland annat lyft fram risken för att delar av den tidigare gerillan kan komma att ta upp vapnen igen om möjlighete­rna till strafflind­ring och andra punkter i överenskom­melsen stryks.

 ?? Bild: FERNANDO VERGARA/AP/TT ?? NY PRESIDENT. Iván Duque jublar på valvakan i Bogotá.
Bild: FERNANDO VERGARA/AP/TT NY PRESIDENT. Iván Duque jublar på valvakan i Bogotá.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden