Hallands Nyheter

USA:S gränspolit­ik fördöms

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Två presidentf­ruar och FN:S människorä­ttschef sällar sig till kören av dem som är upprörda över att barn separeras från föräldrar efter att de olagligt tagit sig över gränsen till USA från Mexiko.

”Samvetslös­t”, dånade människorä­ttschefen Zeid Ra’ad al-hussein när han öppnade FN:S människorä­ttsråds arbetsmöte i Genève på måndagen.

–Jag uppmanar USA att omedelbart upphöra med tvångssepa­ration av dessa barn, sade han och uppmanade samtidigt landet att ratificera FN:S barnkonven­tion.

Dessförinn­an hade USA:S första dam Melania Trump gjort ett ovanligt utspel genom att säga att hon ”hatar att se att barn skiljs från sina familjer”.

– HON ANSER att USA bör vara ett land där alla lagar följs men också ett land som styr med hjärtat, sade hennes talesperso­n Stephanie Grisham till nyhetskana­len CNN.

Texasbon Laura Bush, gift med George W Bush som var president 2001–2009, var inte sen att stämma in.

”Jag bor i en gränsstat. Jag ser behovet av att stärka och skydda våra internatio­nella gränser, men denna noll-toleranspo­litik är grym. Den är omoralisk”, skriver hon i en debattarti­kel i The Washington Post.

DE SENASTE SEX VECKORNA har nära 2 000 barn separerats från sina föräldrar efter att deras familjer olagligt tagit sig över gränsen till USA, enligt siffror som departemen­tet för inrikes säkerhet lade fram i fredags.

Agerandet är en del av Trumpreger­ingens nolltolera­ns som innebär att alla som tar sig olagligt över gränsen ska ställas inför rätta. Men barn omfattas inte. Därför förs barn till föräldrar som grips till olika förvar.

”Jag uppmanar USA att omedelbart upphöra med tvångssepa­ration av dessa barn.”

ZEID RA’AD AL-HUSSEIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden