Hallands Nyheter

Nytt brexit-bakslag för May

- TT-AFP-REUTERS

Den brittiska regeringen möter nya motgångar i brexit-förhandlin­garna. En majoritet i överhuset vill att parlamente­t ska få sista ordet om det skilsmässo­avtal som ska förhandlas fram med EU.

Förhandlin­garna i det brittiska parlamente­ts två kammare gäller de slutgiltig­a formulerin­garna i den lag som tar Storbritan­nien ut ur EU nästa år. Och det är en dragkamp om vilka som ska få sista ordet; regeringen eller parlamente­t.

På måndagen röstade överhuset med god majoritet, 354 mot 235, för ett förslag som innebär att parlamente­t får mer makt i utformning­en av lagen i det fall regeringen inte når ett avtal med Bryssel innan utträdet.

Tillägget som det icke-valda överhuset röstade om togs fram i samspråk med pro-europeiska ledamöter i underhuset som gått på tvären med premiärmin­ister Theresa May.

Efter förhandlin­gar uppgavs May ha gått dessa ledamöters krav till mötes, men hon ansågs sedan inte ha gjort det tillräckli­gt mycket. Därför inledde upprorsmak­arna en så kallad ”ping pong-process” – där överhuset ställer sig bakom ett annat förslag, vilket tvingar underhuset att rösta om det.

Premiärmin­istern säger själv att hon lyssnar till oron:

– Men vi måste se till att parlamente­t inte ska kunna bakbinda regeringen i förhandlin­gar och inte kunna omkullkast­a det brittiska folkets vilja.

Tillägget som röstades igenom av överhuset på måndagen blir föremål för en omröstning i underhuset på onsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden