Hallands Nyheter

”Granen” var Sveriges vassaste anfallsvap­en

- mattias nilsson 010-471 53 42 mattias.nilsson@hn.se

Det krävdes en videograns­kning och en blivande superettan-back för att Sverige till skulle vinna ”måste-matchen” i premiären. Men jag tror ändå att Janne Anderssons gäng får vansinnigt svårt att gå vidare från gruppen. När Mexikos Hirving Lozano sänkte de regerande världsmäst­arna Tyskland i söndags så ändrade han förutsättn­ingarna helt i grupp F. Plötsligt var Sverige piskat att vinna premiären mot Sydkorea. Och pressen minskade inte precis genom att Viktor Nilsson Lindelöf blev sjuk och tvingades kasta in handduken på matchdagen.

MEN JUST GÄLLANDE VNL:S frånvaro fanns ingen anledning till oro. När Sverige efter tolv års väntan klev in i ett Vm-slutspel visade sig ersättaren Pontus Jansson vara förberedd, stark och klok – och bredvid sig hade han den numera folkkäre ”Granen”. Sveriges lagkapten Andreas Granqvist, som lämnat ryska ligan och Krasnodor och efter VM kommer förstärka Helsingbor­gs IF, sjöng med uppumpad stolthet den svenska nationalså­ngen innan avspark. Sedan ledde han styrkan med pondus och driv i sitt spel.

33-åringen från Påarp blandade 70-meters- löpningar (när han stoppade Tottenhams superstjär­na Son Heung-min) med samspelet med Marcus Berg och framstöten efter 17 minuter. Det gjorde ju mittbacken ”Granen” närmast till Sveriges vassaste anfallsvap­en – tillsamman­s med fyndige Viktor Claesson.

DET SVÄMMADE ÖVER av svenskar med blågula flaggor och målade ansikten i sociala medier. Och fansen slets mellan hopp och förtvivlan. Som när Marcus Berg lyckades missa med sin bredsida bara ett par meter från mållinjen. Keepern Cho Hyunwoo gjorde samtidigt en utomjordis­k räddning, men förre Boisaren Jonatan Bergs bror hade ju hela högersidan av målet öppet! Sådana lägen sätter han ju nio gånger av tio i klubblaget Al Ain...

Synkningen mellan honom och Värmlandsb­rodern Ola Toivonen kan man diskutera. Jag tycker inte de agerade ihop. Man ska inte alltid jämföra, men kikar man på upplagan 1994 så är det milsvid upp till Kennet Andersson och Martin Dahlins kemi i USA. De båda visste var de hade varandra i offensiva boxen – med förbundna ögon.

0–0 mot Peru och Danmark har väl skvallrat lite om att formen behöver vässas till några grader hos Berg och Toivonen.

Emil Forsberg kan man också kräva mycket mer av. Var fanns han? Sveriges i alla fall ++++-stjärna? Sundsvalls-sonen försvann ur matchen i långa, oroväckand­e stunder och gnällde mest kändes det som.

Vi har ju sett tidigare vad Emil har för kapacitet. Det lossnar kanske, vem vet? Men det är också som man brukar säga: ”som man tränar så spelar man”.

EN KOMPIS, SOM också är en mycket duktig tränare, har sett alla Sveriges direktsänd­a träningar i tvsoffan och hon har klagat sig less på hur lojt det sett ut. ”Det finns inget tempo, det tävlar inte på träningarn­a utan bara såsar på”.

Nu vet jag att ”öppen träning” och ”stängd träning” brukar vara helt olika saker. Men svaret kanske ändå finns i hur man jobbar i det vardagliga. Det är dags att steppa upp alltså! Nu räddades Sverige av att Viktor Claesson fälldes, att domaren i efterhand videograns­kade situatione­n och att Granqvist på Brolin-vis väntade ut målvakten.

Blågult har nu i alla fall gett sig själv chansen. Men visst lär det krävas något alldeles extra. Det lär bli åka av mot ett Tyskland som man precis rivit loss ett plåster ifrån, men framför allt geparderna från Mexiko som inte verkar veta vad handbroms är för något!

”Blågult har i alla fall gett sig själv chansen. Men visst lär det krävas något alldeles extra”

 ?? Bild: MATTHEW CHILDS ?? MATCHVINNA­RE. Lagkapten Andreas Granqvist satte straffen som gjorde att Sverige vann premiären. Han firade med John Guidetti.
Bild: MATTHEW CHILDS MATCHVINNA­RE. Lagkapten Andreas Granqvist satte straffen som gjorde att Sverige vann premiären. Han firade med John Guidetti.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden