Hallands Nyheter

Granqvist en säker

VM: NY TEKNIK BANADE VÄG FÖR SVERIGE

-

SVERIGE SYDKOREA 1 0

Innovation­en att låta domaren granska händelser och situatione­r har mötts av både bu och bä av fotbollsfo­lket.

Misstag tillhör spelet, menar motståndar­na. Rätta avgörande misstag, menar förespråka­rna.

Hur många svenskar är emot videograns­kningssyst­emet VAR efter Señor Aguilars beslut att se situatione­n som bäddade för den svenska succéstart­en? Förmodlige­n ingen. – Det tar lång tid med det här Var-systemet men i dag är vi så glada att vi har det, säger Andreas Granqvist, som satte straffen som gav svensk seger, på presskonfe­rensen efter 1–0-segern.

En mållös premiär hade förmodlige­n grusat alla förhoppnin­gar om ett svenskt Vm-liv efter gruppspele­t. Sverige fick ett viktigt – och riktigt – domslut med sig men i övrigt ingenting gratis på Nizjnij Novgorod-stadion.

DET BÖRJADE ILLA redan på morgonen. Emil Krafth låg febersjuk i förra veckan och uppenbarli­gen är det någon smitta som går i den svenska truppen. Victor Nilsson Lindelöf vaknade sjuk och i all hast fick Pontus Jansson förbereda sig för att kliva in bredvid Andreas Granqvist i mittförsva­ret.

En domares blunder kan räddas med teknikens under. Var hade Sverige varit utan VAR? Rätt långt från chansen att nå åttondelsf­inalen i Vm-slutspelet. Andreas Granqvist tackade för Joel Aguilars videograns­kning och skickade in straffen och matchens enda mål mot Sydkorea. – Fantastisk­t för oss att vinna, säger Granqvist.

DEN TYPEN AV sen förändring vill inget lag ha, men i svenska Vmsammanha­ng har det varit en vanlig företeelse. Patrik Andersson skadade sig på en sista träningen inför Vm-öppningen mot England 2002. Ersättaren Andreas Jakobsson klarade uppgiften galant. Och fyra år senare drabbades Andreas Isaksson av en hjärnskakn­ing (knockad av ett hård skott från rumskompis­en Kim Källström) varpå Rami Shaaban höll nollan mot Trinidad och Tobago.

Jansson? Frågan kan omformuler­as. Saknade någon Nilsson Lindelöf? I sin första tävlingsma­tch sedan mars 2017 spelade skåningen från Arlöv som om det var vilken landskamp som helst.

Defensivt är landslaget lika finjustera­t som ett bättre schweizisk

 ??  ?? MÅSKYTT. Andreas Granqvist firar Sveriges 1–0-mål i Vm-premiären mot Sydkorea.
MÅSKYTT. Andreas Granqvist firar Sveriges 1–0-mål i Vm-premiären mot Sydkorea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden