Hallands Nyheter

Förre Vm-domaren: ”Straffen var tydlig”

- FREDRIK SCHERMAN/TT

Det krävdes en Var-bedömning för att Sverige skulle tilldömas den straffspar­k som lagkapten Andreas Granqvist förvaltade till segermålet i Vmpremiäre­n mot Sydkorea. Rätt beslut? – Jag är förvånad att han inte tar den lajv, säger den förra Vm-domaren Jonas Eriksson i SVT.

De svenska spelarna var rasande när den salvadoran­ska domaren Joel Aguilar inte blåste för straff när Viktor Claesson gick omkull i duell med Kim Min-woo i Sydkoreas straffområ­de med knappt en halvtimme kvar att spela.

Men strax därpå valde Aguilar att ta hjälp av videodomar­systemet VAR, som möjliggör granskning och korrigerin­g av domslut, och därefter pekade han på straffpunk­ten.

SVERIGES LAGKAPTEN Andreas Granqvist gjorde inget misstag. Och enligt den förra toppdomare­n Jonas Eriksson – som dömde i VM 2014, men som nu är expert i SVT – var inte heller beslutet att blåsa straff något misstag.

– Claesson hinner dit och petar bort bollen lite grand och Kim fäller honom tydligt på benet. Ingen diskussion om att det är straff – jag är förvånad över att domaren (Aguilar) inte tar den lajv, den är tydlig, säger Eriksson i SVT.

DET VAR HITTILLS den tredje straffspar­ken i VM som blivit dömd efter videograns­kning. Inte den sista, tror Jonas Eriksson.

– Jag tror att vi har en trend: domare vill inte ta straffspar­kar, de väljer hellre bli räddade av den videoassis­terande domaren för att inte ta ett felaktigt beslut.

– Aguilar har en bra position. Känslan är tydlig: det är en straffspar­k men han låter det vänta. Å andra sidan spelade det ingen roll i slutändan; det blir en straffspar­k, det tar lite längre tid – men beslutet blir korrekt.

 ?? Bild: PAVEL GOLOVKIN ?? STRAFF. Situatione­n där Viktor Claesson fälldes Kim Min-woo, vilket renderade i straffspar­ken som Andreas Granqvist satte till 1–0 mot Sydkorea.
Bild: PAVEL GOLOVKIN STRAFF. Situatione­n där Viktor Claesson fälldes Kim Min-woo, vilket renderade i straffspar­ken som Andreas Granqvist satte till 1–0 mot Sydkorea.
 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/T/ARKIV ?? JONAS ERIKSSON.
Bild: ANDERS WIKLUND/T/ARKIV JONAS ERIKSSON.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden