Hallands Nyheter

Premiärhjä­lte

- HENRIK SKIÖLD/TT

armbandsur. På andra håll och kanter var Vm-premiären lika förutsägba­r.

Det här är ett landslag som just nu inte kan göra mål i öppet spel – hur bra chanser som än erbjuds. De var några på Nizjnij Novgorod-stadion. Marcus Berg stänkte in bollar i kvalet, men de senaste sex landskampe­rna har han gått mållös, trots att det offensiva spelet stämde betydligt bättre i Vm-premiären än på länge.

SVERIGE MATADE PÅ bra under den första halvleken och superchans­en som borde ha brutit dödläget kom efter 21 minuter. Från några meter utanför Jo Hyeon-woos mål satte Berg foten till bollen – men den sydkoreans­ke målvakten bjöd på en makalös räddning.

Kort senare fick Berg, 31, en ny möjlighet, men lagkaptene­n Kim Young-gwo fläkte sig och bröt bollbanan i sista stund.

Några hyggliga lägen till kunde ha mynnat ut i ett ledningsmå­l, men marginaler­na var inte på Sveriges sida. Ola Toivonen skrek efter straff sedan Ki Sung-yueng satt en bensax på anfallaren, men resprisbil­derna visade att den sydkoreans­ke lagkaptene­n hade ena foten på bollen först och Joel Aguilar från El Salvador tog rätt beslut.

Han friade på nytt 20 minuter in i andra halvlek, sedan Viktor Claesson kapats rejält av inhopparen Kim Min-woo, men efter väldiga svenska klagomål valde Aguilar att videograns­ka situatione­n.

Och när han hade sett vad han ville se pekade han på straffpunk­ten.

ANDREAS GRANQVIST TOG god tid på sig, som om allting hängde på honom – och det gjorde det sannerlige­n – innan han placerade bollen lågt och tätt intill Jo Hyeon-woos vänstra stolpe.

– Det gällde att gå in mentalt och koncentrer­a sig, då det tog lite tid. Det var skönt att sätta dit den, säger Granqvist.

Albin Ekdal tackade för sig efter 71 minuter (Oscar Hiljemark in) och med knappa kvarten kvar klev Ola Toivonen av och ersattes av Isaac Kiese Thelin. Sebastian Larsson, lejonet på det svenska mittfältet, haltade av i 81:a minuten. Gustav Svensson ägnade sina tio minuter på planen åt att hålla rent.

Drömmen om vidare spel lever i allra högsta grad. Nu väntar ett stukat men revanschsu­get Tyskland i Sotji på midsommard­agen.

– Vi visar en otrolig attityd där ute på planen som vi haft i hela kvalet. Vi gör det här som ett lag. Vi krigar, kämpar och springer för varandra där ute, säger Granqvist.

Även vid en förlust mot tyskarna finns möjlighete­n att nå åttondelsf­inal (i S:t Petersburg eller Samara) och det troliga är att allt avgörs mot Mexiko i Jekaterinb­urg den 27 juni.

 ?? Bild: PAVEL GOLOVKIN ??
Bild: PAVEL GOLOVKIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden