Hallands Nyheter

Johansson årets eldsjäl – fick alla röster

- MATTIAS NILSSON 010-471 53 15 mattias.nilsson@hn.se

Erland Johansson blev utsedd till ”Årets eldsjäl” inom svensk bandy – samma år som Frillesås BK klev upp i Elitserien. – Jag är 78 år och tänker bara på bandy, säger han.

Kassören i Frillesås BK blev uppringd av Curt Einarsson på Svenska bandyförbu­ndet för en dryg månad sen. Juryn hade bestämt sig.

– Det var 21 personer – och jag fick alla rösterna! avslöjar Erland Johansson.

Och har man varit med och bildat klubben och fortfarand­e verkar i den så var det ju på tiden.

– Det hade varit skam annars efter 58 år. Det finns många föreningar som har eldsjälar, men de vill ha betalt också, säger Erland som i minst 20 år körde ungdomslag till träningar i Veddige och Kungsbacka.

HAN GÅR PÅ kryckor efter en andra operation, men det var inte bara därför som han hoppade över prisutdeln­ingen i Stockholm på förbundets årsmöte.

– Det kan la vara sköj. Jag har hållit på i så många år, men aldrig räknat med några årets eldsjäl i svensk bandy priser – för jag vet ju själv vad jag gjort. Jag är inte den som begärt något för jag är inte den som vill synas, säger Erland Johansson.

HAN HAR SEDAN tidigare en medalj som hänger hemma från förbundet.

– Jag minns att det kom ner någon från förbundet och jag åkte runt på en kälke på isen. Det kommer jag ihåg.

Priset 2018 transporte­rades hem av ordförande­n i FBK, Lars-johan Svanström – som fick beskedet att Erland vunnit i samband med årsmötet. Herr Johansson hade alltså inte talat om vem som skulle få priset.

– Äntligen! Vi har ju alltid sett hans otroliga engagemang så det här var riktigt roligt, säger Lars-johan Svanström.

Erland Johansson använder en gammal tränares ord: ”Vad fina dräkter ni har, men det hjälper inte med prål om man inte kan spela bandy”.

– Och detta kallar jag prål.

MEN SAMTIDIGT SER han fram emot den historiska säsongen i Elitserien som väntar.

– Nu går jag här med kryckor och vi går upp i Elitserien. Det är otroligt. Från Kattedamme­t hemma till Zinkensdam­m. Namnet Frillesås finns nu på kartan för alla tider. Det är som med Ljungskile, alla kommer ihåg att jaha det var de som var uppe och spelade allsvensk fotboll. Man glömmer inte, och det är så med Frillesås också. ”Det var de som var i Elitserien i ett år.” Bara ett?

– Det är väl sköj om det blir mer, men man får inte bli besviken om det bara blir ett år heller. Men ingen kan ta ifrån oss det som landsortsl­ag, att vi får uppleva Elitserien.

”Nu går jag här med kryckor och vi går upp i Elitserien. Det är otroligt. Från Kattedamme­t hemma till Zinkensdam­m. Namnet Frillesås finns nu på kartan för alla tider.”

ERLAND JOHANSSON

 ??  ?? FORTSÄTTER I HKV. Peter Ideböhn har tre år bakom sig som ordförande i HK Varberg - det blir även ett fjärde.
FORTSÄTTER I HKV. Peter Ideböhn har tre år bakom sig som ordförande i HK Varberg - det blir även ett fjärde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden