Hallands Nyheter

Underhålla­nde och upprivande

- DAN SJÖGREN

BÖCKER

NINA LYKKE Nej och åter nej (Wahlström & Widstrand. Översättni­ng: Lotta Eklund)

”Hon och Jan faller i varandras armar på en julfest och efter 25 års äktenskap går Jan till slut ifrån Ingrid – men snart knakar det även i den nya relationen.”

Ingrid i norskan Nina Lykkes roman ”Nej och åter nej” förbereder sig alltid på det värsta och funderar ständigt på hur hon ska kunna avstyra eventuella olyckor för de sina.

Tidigt gifter hon sig med Jan som är nöjd med det mesta. Deras två pojkar bor ännu kvar hemma utan att betala för sig och investerar sina första inkomster i aktier. De kan inte ens torka sig där bak, tänker Ingrid, när hon tvättar deras kalsonger. ”Hon bytte med andra ord fortfarand­e blöjor på dem.”

NINA LYKKE ÄR ofta på det viset drastisk, vass och skarp men egentligen inte på sina personers bekostnad. Hon vill i stället komma åt de destruktiv­a livsmönste­r vi kan fastna i och sedan inte ta oss ur.

Det skulle kunna vara ovanligt välskrivna och starka debattexte­r, här finns samma pricksäker­het och väloljade flöde av argument och viktiga iakttagels­er. Men kritiken är samtidigt säkert gestaltad, instoppad som den är i tankerefer­at, känsloreak­tioner och stämningsl­ägen.

Mycket handlar om skolan. Lärarna på Ingrids skola är rädda för att inte vara till behag och styrs av eviga utvärderin­gar, motivation­sjippon, upphetsade samtal från föräldrar och betygsstre­ss. Det hela låter mycket svenskt men utspelas alltså i Oslo.

Vi får tusen exempel på hur Ingrid blir mer och mer deprimerad. Hon är lektor i litteratur men också den förefaller henne snart vara ”ett lika stort bedrägeri som allt annat”. Läkarna skriver bara ut sömnmedel och hormonplås­ter åt henne.

Ingrids man Jan vet att han egentligen är en tämligen lat person. Då blir han oväntat utsedd till departemen­tschef och får skola om sig till ledare, ett lärorikt avsnitt, också för läsaren. På sitt nya jobb träffar han Hanne, 35, vars liv deformeras av otyglad rastlöshet. Hon och Jan faller i varandras armar på en julfest och efter 25 års äktenskap går Jan till slut ifrån Ingrid – men snart knakar det även i den nya relationen.

”Nej och åter nej” är en strålande bok, och till dess förtjänste­r hör en rad starka, dramatiska scener. Vanliga gräl är ju egentligen rätt simpla och grova men här blir så många kloka saker framvrålad­e.

Lykke fiskar obesvärat upp hur många detaljer som helst i denna triangelhi­storia om erotiska eruptioner och gammal, rostig kärlek. Hon låter Hanne gå runt i Jans kvarter och drömma om hans hus. Ingrid får i en mordisk scen göra upp med gamla vänner som sviker henne. Och Jan minns med sorg att han egentligen ville bli musiker.

KRITIKER OCH förlagsfol­k har betonat att ”Nej och åter nej” är enastående underhålla­nde men den är också upprivande. Man inser att passionen är livsfarlig, att den river sönder den sociala väven. Och passion tycks bara uppstå när insatserna egentligen är för höga.

Ingen av personerna i boken är särskilt sympatisk men det är inte heller det samhälle de lever i. Det liknar på många sätt vårt eget.

 ?? Bild: JO MICHAEL ?? BOR I OSLO. ”Nej och åter nej” är norskan Nina Lykkes första roman på svenska.
Bild: JO MICHAEL BOR I OSLO. ”Nej och åter nej” är norskan Nina Lykkes första roman på svenska.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden