Hallands Nyheter

Ett av Hallands byggnadsmi­nnen är ute till försäljnin­g. Men ägaren vill inte sälja till vem som helst.

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hn.se

Ingrid Bengtsson växte upp på 1800-talsgården i Grunnarp, utanför Valinge. Nu säljer hon den, helst till någon som vill förvalta arvet.

HN besökte Ingrid Bengtsson på den byggnadsmi­nnesmärkta hallandslä­ngan för ett och ett halvt år sedan. Redan då frågade hon sig vad som skulle hända den dag hon inte orkar längre.

– Det är som att ta ut hjärtat ur bröstet på mig, säger hon om försäljnin­gen.

MEN HON ÄR över 90 år och det är mycket att rå om; sammanlagt sju byggnader och tomt. Åldern gör att hon inte har kraft att ta hand om allt.

– Gården betyder allt för mig, men jag vill inte se den förfalla, säger hon.

Ingrid hoppas nu på att hitta rätt köpare, någon som kan uppskatta värdet.

– Det ska vara någon som tycker om gammalt och vill finna ro och tillfredss­tällelse här, säger Ingrid Bengtsson.

1994 BLEV HENNES gård utsedd till byggnadsmi­nne av Länsstyrel­sen. Det innebär att den anses vara kulturhist­oriskt värdefull och husen får inte rivas. Det är mäklaren, Marita Bergman, på Mäklarring­en i Varberg som har hand om försäljnin­gen. Det är inte ofta som hon får i uppdrag att sälja ett byggnadsmi­nne.

– Det är verkligen speciellt. Det vore roligt att hitta en köpare som har ett genuint intresse att ta vara på och förmåga att förvalta gården, säger hon och fortsätter:

– Vi har fått in många intressean­mälningar, det känns kul.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIVBILD ?? BYGGNADSMI­NNE. Det är med sorg Ingrid Bengtsson säljer sitt barndomshe­m, den byggnadsmi­nnesmärkta gården utanför Valinge.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIVBILD BYGGNADSMI­NNE. Det är med sorg Ingrid Bengtsson säljer sitt barndomshe­m, den byggnadsmi­nnesmärkta gården utanför Valinge.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? ANRIKT. HN besökte gården för 1,5 år sedan.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ANRIKT. HN besökte gården för 1,5 år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden