Hallands Nyheter

Unident har fått en ny huvudägare. Bröderna Nordwall har sålt en majoritets­post till ett riskkapita­lbolag.

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Falkenberg­sföretaget Unident, som säljer tandläkaru­trustning, har fått en ny majoritets­ägare. Bröderna Nordwall har sålt av en större post i företaget till riskkapita­lbolaget Triton.

Bröderna Marcus Nordwall och Christian Nordvall startade Unident direkt efter att de gått ut gymnasiet 1992.

Senaste åren har det gått riktigt bra för bolaget. Två senaste boksluten tillsamman­s så har den totala vinsten landat på närmare 70 miljoner kronor. Omsättning­en ligger på 375 miljoner per år.

NU ÄR MÅLSÄTTNIN­GEN att fortsätta växa i Norden, vilket är en stor orsak till att bröderna säljer av och tar in en ny majoritets­ägare.

– Det finns en möjlighet för oss att bli mycket större och vi känner då att vi behöver ha en annan kompetens och andra muskler än vad vi har idag. Därför sålde vi till Triton, säger Marcus Nordwall.

Arbetet med att ta in en partner utifrån började i höstas och intensifie­rades i vintras.

– Triton kan bidra med många bitar. Men vad de är duktiga på är att titta på marknader och se var man kan investera. Sen kan de strukturer­a bolag och se till så att vi arbetar effektiv. Även när det gäller företagsfö­rvärv i andra länder kan vi få hjälp.

UNIDENT OMSÄTTER MEST i Sverige men jobbar på att växa i Norge, Danmark och Finland. Tandläkarm­arknaden i Norden omsätter 10 miljarder om året och Unident hoppas kunna ha 4,5 procent av marknaden 2018.

– Fokus nu är Norden, fastslår Marcus, som på sikt inte verkar helt stängd för övriga Europa. Hur känns det på det personliga planet att sälja en majoritets­post?

– Ett tag var det lite konstigt. Men å andra sidan är det inte så stor skillnad, mer än att jag får in några andra personer i styrelsen. Sen finns det såklart någon som kan ta beslut över mitt huvud.

– Men vi har alltid haft en styrelse där vi resonerat oss fram till beslut. Så stor skillnad blir det inte och jag är kvar som vd och min bror Christian är kvar i sin roll som ansvarig för vår tandteknis­ka produktion i Västerås. Vad betyder det för anställda i Falkenberg att ett riskkapita­lbolag blir ny majoritets­ägare?

– Att det nu finns en partner med ännu större muskler och som vill att Unident ska växa. Triton går inte in i bolaget för att det ska minska, utan de tror på framtiden och de medarbetar­e som finns i bolaget.

– Triton tror att Unident kan nå nya nivåer. Så det här är enormt positivt för alla medarbetar­e.

Exakt hur stor post Triton har köpt redovisas inte. Sen har bröderna Nordwall kvar varsin större post och ledningen i Unident har också en post ihop.

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? NÖJD. Marcus Nordwall är glad över att Unident har fått en ny stark majoritets­ägare i form av riskkapita­lbolaget Triton.
Bild: OLA FOLKESSON NÖJD. Marcus Nordwall är glad över att Unident har fått en ny stark majoritets­ägare i form av riskkapita­lbolaget Triton.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? UNIDENT SKA VÄXA. Unident omsätter mest i Sverige men jobbar på att växa i Norge, Danmark och Finland.
Bild: OLA FOLKESSON UNIDENT SKA VÄXA. Unident omsätter mest i Sverige men jobbar på att växa i Norge, Danmark och Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden