Hallands Nyheter

Färre bilar ska få plats i Västerport

VARBERG: Planen är att de boende i den nya stadsdelen hellre ska ta buss, tåg, cykel eller gå så att färre p-platser kan krävas per lägenhet.

- ANNA JOHANSSON 010-471 50 22 anna.johansson@hn.se

I Västerport ska det vara lätt att välja bort bilen, därför kan parkerings­normen komma att bli annorlunda än för resten av Varberg med färre p-platser per lägenhet.

I dag gäller normen 0,7 parkerings­platser per lägenhet för nybyggen av bostäder i Varberg. I Västerport tror samhällspl­anerarna att normen ska kunna vara lägre. En jämförelse kan vara området Kvillebäck­en i Göteborg som har en parkerings­norm på 0,5.

– Resultatet när de byggde var att det blev 0,44 och alla platser var inte belagda. Men det är en storstad så man kan inte dra allt för stora växlar på det i Varberg, säger Claes Premmert, projektled­are för Västerport.

VAD SOM ÄR en lagom parkerings­norm för Varbergs nya stadsdel ska utredas nu under vår och sommar och kanske finns svaret i september-oktober. Men intentione­n är att den ska kunna vara lägre än i resten av staden.

– Västerport har ett bra centralt läge nära kollektivt­rafik, är det någonstans man ska ha en lägre p-norm är det här, säger Claes Premmert.

Närheten till tåg och bussar, och till Varbergs stadskärna gör att man tänker sig att en del kanske kan välja bort bilen och cykla, gå eller åka kollektivt istället. Rymliga cykelparke­ringar och cykelstråk finns med i visionen för den nya stadsdelen. Dessutom går cykelleden Kattegattl­eden längs med Östra Hamnvägen förbi det som ska bli Västerport. Stråk ut från stadsdelen ska göra det lätt att cykla dit eller till centrum. Ett cykelstråk längs med kajstråket i Västerport är mer till för rekreation­scykling.

MAN SKA KUNNA ha bil i Västerport, men p-platsen kommer inte ligga invid huset som många varbergare är vana vid, utan man kan behöva gå ett par hundra meter till sin parkering, ungefär lika långt som man behöver gå till närmaste hållplats för kollektivt­rafiken. En idé är också att låta bilpoolsbi­lar stå närmare, så att det blir lättare att turas om om en bil.

– I en nära framtid väljer man kanske att inte ha bil när man bosätter sig så här. Det är också dyrt att ha bil särskilt om man inte använder den dagligen, säger Claes Premmert.

ARBETET MED EN ny parkerings­norm har många delar att ta hänsyn till. Dels kan turister behöva parkera någonstans, dels kan det komma publika verksamhet­er i stadsdelen som behöver parkerings­möjlighete­r och pendlare måste ha någonstans att stå nära stationen. Man behöver också skapa platser där boende kan lasta på och av saker från sin bil eller bilpoolsbi­l när de till exempel varit och handlat något stort eller flyttar in.

”I en nära framtid väljer man kanske att inte ha bil när man bosätter sig så här. Det är också dyrt att ha bil särskilt om man inte använder den dagligen.”

CLAES PREMMERT

 ?? Bild: MADE-UP ?? BILFRITT. Boendepark­eringarna är tänkt att bli färre, och de som finns ska ligga utanför Västerport. Inspiratio­nsbilden ovan visar hur det som kallas lilla torget i Västerport skulle kunna se ut.
Bild: MADE-UP BILFRITT. Boendepark­eringarna är tänkt att bli färre, och de som finns ska ligga utanför Västerport. Inspiratio­nsbilden ovan visar hur det som kallas lilla torget i Västerport skulle kunna se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden