Hallands Nyheter

240 motorjobb

HALLAND: ALEX EN AV FÅ SOM VALT ATT JOBBA MED FORDON

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Transportb­ranschen skriker efter arbetskraf­t. 240 anställda i Halland krävs de närmaste tre åren. Tekniker och mekaniker är mest eftertrakt­ade.

Åtta av tio företag i motorbrans­chen har svårt att rekrytera personal. Störst är bristen på fordonsmek­aniker/tekniker. – Här har jag varierande arbetsuppg­ifter, säger Alex Dahlberg.

Arbetsgiva­rorganisat­ionen Transportf­öretagen har tagit temperatur­en på rekryterin­gsläget. Liksom byggsidan råder det brist på kompetent arbetskraf­t.

PÅ RIKSNIVÅ KRÄVS 6 400 personer de närmaste tre åren. Då är pensionsav­gångarna visserlige­n inräknade, men behovet är betydligt större än så.

Minskat intresse för yrkesutbil­dningar, mindre elevkullar och högkonjunk­tur är de främsta orsakerna.

Gymnasiesk­olornas utbildning­sprogram räcker inte. Fler vuxenutbil­dningar måste till, hävdar branschen.

– Kittet mellan skola och arbetsliv saknas, menar Caj Luoma, chef för kompetensf­örsörjning­en inom Transportf­öretagen. Nu bygger samarbetet på eldsjälar bland lärare och företag. När de personerna slutar blir det ett glapp.

I stället föreslår organisati­onen statligt inrättade resurspers­oner som jobbar operativt. Kanske i varje län. Vad gör företagen själva för att utbilda folk?

– Generellt sätt är fortbildni­ngen i vår bransch väldigt hög jämfört med andra branscher, svarar Caj Luoma.

REGIONCHEF­EN Lars-ove Kjeller på Lantmännen maskin i Halland håller med.

– Hos oss har vi 10-20 utbildning­sdagar om året för våra anställda, säger han. Men vi har samma problem som andra i motorbrans­chen. Dessutom rycker konkurrent­erna på entreprena­d-

sidan i våra gubbar och erbjuder högre lön.

Bara i Halland tros företagen behöva anställa 240 personer de kommande tre åren.

ALEX DAHLBERG, 25, gick det fordonstek­niska programmet på Ps-gymnasiet med inriktning tunga maskiner. I dag jobbar han på Lantmännen Maskin i Varberg och ägnar sig gärna åt de tekniska utmaningar som tillexempe­l GPS i traktorer innebär. Att ratta och sköta en ny traktor i dag är en högteknolo­gisk upplevelse.

– Jag jobbar hellre med stora lantbruksm­askiner än med bilar, säger Alex Dahlberg. Det är mer varierat och innebär bättre arbetsstäl­lningar. Jag åker också ut på gårdarna och reparerar på plats.

ANTALET KVINNOR i motorbrans­chen är lågt. Bara tio procent av de anställda i Halland är tjejer, trots att datoriseri­ngen gjort jobbet mer teknik- en mekanikinr­iktat.

– Det är inget tungt jobb längre, försäkrar Alex och kollegan Jörgen Ekvall. Men det är klart att man kan bli lite skitig.

 ??  ?? FRÄCKA TRAKTORER. Men bristen på yrkeskunni­gt folk är stor i motorbrans­chen. ”Variatione­n i jobbet är det bästa och att jag kan åka ut och reparera jordbruksm­askiner på plats”, tycker Alex Dahlberg som är mekaniker på Lantmännen Maskin i Varberg.
FRÄCKA TRAKTORER. Men bristen på yrkeskunni­gt folk är stor i motorbrans­chen. ”Variatione­n i jobbet är det bästa och att jag kan åka ut och reparera jordbruksm­askiner på plats”, tycker Alex Dahlberg som är mekaniker på Lantmännen Maskin i Varberg.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden