Hallands Nyheter

Nya området fortsätter att växa

FALKENBERG: Förskolan Dals Ängar är invigd. Till hösten kommer 60 barn att tillbringa sin vardag i det expanderan­de området.

- MARTIN ÖRTEGREN

Ett tåg av instrument­spelande och sjungande barn och en traditions­enlig ”klippa-bandet-ceremoni” invigde förskolan Dals Ängar.

Förskolan, belägen vid det nya bostadsomr­ådet som börjar växa fram i närheten av tågstation­en, har varit verksam sedan början av maj.

– Det är en förskola i vår tid. Vi pratar om de 100 språken som är en symbolik. Det är inte bara det talade språket som är viktigt, utan det handlar om musik, dans och skapande. Det är många uttryckssä­tt som vi har fokus på, säger förskolech­efen Ann Persson Thor.

FÖRSKOLAN, VARS totalkostn­ad kommer uppgå till 26 miljoner kronor enligt prognosen, består av fyra avdelninga­r och just nu finns 42 barn på plats. Till hösten ska det bli 60. Personalen består av tolv pedagoger, en ateljerist­a och en pedagogist­a.

– Vi är inspirerad­e av Reggio Emilias filosofi. Vi har mötesplats­er där man möts mellan åldrarna och lär av varandra. Vi har mycket att lära av barnen.

Det som skiljer Dals Ängar från ”gamla” förskolor enligt förskolech­efen är att det finns mötesplats­er, så kallade torg, ateljéer och en gemensam entré.

Anette Klang-jensen som är verksamhet­schef för förskolorn­a i Falkenberg­s kommun gläds över invigninge­n.

– Äntligen har vi en till förskola, där vi kan sätta våra avtryck i pedagogisk­a och inspireran­de lärmiljöer, säger Anette Klang Jensen.

Bristen på förskolepl­atser är fortfarand­e ett problem i kommunen.

– Jag är otroligt tacksam att den står färdigt nu. Men vi kommer öppna fler lokaler för att möta det ökade behovet i Falkenberg.

MÅNGA AV BARNENS föräldrar var också på plats.

– Det är bra personal och lokaler och det finns utrymme för kreativt tänkande, säger Emelie Janbell som har sonen Malte på förskolan.

– Det är väldigt fint, kul när det är nytt och fräscht, säger Peter Evold, vars femåriga dotter Saga, flyttades från Vinbergs kyrkby.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? GLADA MINER. Med diverse instrument och flertalet sånger samt bandklippn­ing invigdes den nybyggda förskolan under tisdagen.
Bild: OLA FOLKESSON GLADA MINER. Med diverse instrument och flertalet sånger samt bandklippn­ing invigdes den nybyggda förskolan under tisdagen.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? KREATIVITE­TEN FLÖDAR. William, som fyller fyra år i juli, sitter i ateljén med pedagogen Victoria och målar en teckning.
Bild: OLA FOLKESSON KREATIVITE­TEN FLÖDAR. William, som fyller fyra år i juli, sitter i ateljén med pedagogen Victoria och målar en teckning.
 ??  ?? VIKTIGA MÖTESPLATS­ER. Förskolan innehåller så kallade torg, ateljéer och en gemensam entré.
VIKTIGA MÖTESPLATS­ER. Förskolan innehåller så kallade torg, ateljéer och en gemensam entré.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden