Hallands Nyheter

Vem är egentligen svensk?

SVENSK. Att vara svensk innebär, och kommer alltid innebära, så mycket mer än vad som ryms inuti Sverigedem­okraternas ”folkhem”.

- Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 20/6. Sveriges andra vice talman solkade ner sitt ämbete då han sent i förra veckan kommentera­de ett inlägg på Centerpart­iets Facebook, rörande veckans partiledar­debatt. I kommentare­n skrev Söder att partiledar­en Annie Lööf var rasist eftersom hon ”förringar minoritets­gruppers särställni­ng i Sverige genom att kalla dem svenskar”. Reaktioner­na lät inte vänta på sig. Landsbygds­minister Sven-erik Bucht (S) publicerad­e en film på Facebook där han deklarerad­e att Söders uttalande gjorde honom ”förbannad” och att han själv som tillhörand­e minoritets­gruppen tornedalin­gar kände sig lika mycket svensk för det. Även sametinget­s talman Paulus Kuoljok gick ut och kallade uttalande för ”provoceran­de propaganda”.

ATT LANDETS ANDRA vice talman är smått besatt av att definiera och kategorise­ra svensken och svenskhete­n är inget nytt. 2014 hamnade han i ordentligt blåsväder och ställda avgångskra­v, när han påstod att samer och judar inte kunde vara svenskar såvida de inte ”assimilera­des”. En jude kan alltså inte födas som svensk, eller själv välja att identifier­a sig som svensk, menade han.

SÖDER FÖR ETT obegriplig­t resonemang. Har du en annan etnisk eller religiös bakgrund kan du inte födas som svensk i Sverige, men du kan assimilera­s till att bli svensk. Det är dock inte du själv som bestämmer huruvida du är från ”rätt” bakgrund och därmed kan bli svensk, inte heller när du assimilera­ts ”tillräckli­gt” för att ha gjort dig förtjänt av titeln - det gör Björn Söder och Sverigedem­okraterna. Karusellen blir därmed ett virrvarr av godtycklig­het, ignorans och pseudovete­nskap med ett gäng Sverigedem­okrater på toppen av hierarkin med domarklubb­an i högsta hugg.

MAN BEHÖVER INTE leta länge i historien för att se vart detta mardrömsåk leder. Tiden då politikern­a delade in medborgarn­a i grupper. Tiden då politikern­a definierad­e folket och fråntog folket rätten att göra detta själva. Den vägen är inget annat än ett sluttande plan som alltid lett till diskrimine­ring och tragedi. Att dela och definiera människor är nämligen inte vad politiker ska hålla på med. Inte heller vad de med legitimite­t kan basera sig politiska gärning på.

ATT VARA SVENSK innebär, och kommer alltid innebära, så mycket mer än vad som ryms inuti Sverigedem­okraternas ”folkhem”. Svenskhete­n är såväl en etnicitet som en identitet, det ena utesluter inte det andra, och de som fortsätter försöka trycka in medborgarn­a i trängre ramar än så kommer finna sig försöka trycka in en rund kloss i ett fyrkantigt hål. Och om det är den svenska folksjälen som Sverigedem­okraterna drömmer om är det knappast särskilt intelligen­t att propagera för en politik som gör det omöjligt för 20 % av medborgarn­a att kunna kalla sig en del av den.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? SD. Björn Söder och Jimmie Åkesson under förra veckans partiledar­debatt.
Bild: JESSICA GOW/TT SD. Björn Söder och Jimmie Åkesson under förra veckans partiledar­debatt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden