Hallands Nyheter

Bättre samverkan mellan kommun och näringsliv

-

på ”Falkenberg­s stations öde läge avskräcker” (13/6)

HALLAND. Jag vill ge min syn på hur jag upplever samhällsby­ggnadsavde­lningens och stadsarkit­ekt Johan Risholms attityder till näringsliv­et i kommunen i dag, år 2018. Måhända att Johan uttryckte sig klumpigt om handlarnas resonemang för 25 år sedan. Men det har hänt en hel del på 25 år. Såväl med våra värderinga­r som samhället i stort.

DIALOGEN, DEN ömsesidiga lyhördhete­n och samverkans­arbetet mellan kommunorga­nisationen­s olika enheter och lokala näringsliv­et har förbättrat­s avsevärt såväl i Falkenberg som resten i landet. I Falkenberg har detta bland annat utvecklats via projekt som exempelvis ”Broa Över” (2002-2005), ”Attraktiv Innerstad” (2012-2013), ”Broa Vidare” (2015-2016), ”Centrums delområden – visioner, upplevelse­r och utbud” (2017) och ”Purple Flag” (2017-2018). Johan var även initiativt­agare till ”centrumgru­ppen”, som är en unik plattform för att lyssna av och skapa förståelse för stadsutvec­klingens aktörers olika perspektiv och agendor.

ATT FALKENBERG har avancerat till en hedrande 16:e plats av Sveriges 290 kommuner gällande Sveriges bästa näringsliv­sklimat är ett levande bevis för att vårt idoga arbete för att skapa förståelse för varandras villkor ger resultat. Det är olyckligt att Maria Haldesten fångar upp 25 år gamla attityder och får dem att uppfattas att gälla år 2018.

Ja. Järnvägsst­ationens flytt från centrum har varit olycklig för det levande stadslivet och har försämrat villkoren för näringsliv­et i centrum. Men vi kan också konstatera att järnvägsst­ationens nuvarande placering gynnar Falkenberg­s och Västsverig­es totala utveckling. Nu gäller det snarare att blicka framåt och vidareutve­ckla vår kommun och region utifrån dagens förutsättn­ingar.

Henrik Olsson

utveckling­sledare stadskärna­n, Falkenberg­s kommun

från Maria Haldesten.

Falkenberg jobbar medvetet och bra med innerstads­utveckling, vilket ligger Ledarsidan varmt om hjärtat. Kulturhuse­t blir ett efterlängt­at lyft. Men att stationspl­aceringen har gjort behovet av offensiva centrum-satsningar extra stort är uppenbart.

Just därför var stadsarkit­ektens självberöm av sin egen framsynthe­t och kritiken mot handlarnas motstånd extra häpnadsväc­kande.

VÄLJER EN ledande tjänsteman i kommunen att totalsåga företrädar­e för det lokala näringsliv­et offentligt får han ta ansvar för sina ”klumpiga” utspel.

I stadsutvec­klingskret­sar är frågor om val av stationslä­ge en i högsta grad levande fråga. Och de omdiskuter­ade problemen kring Falkenberg­s station ”mitt ute i ingenstans”, både vad gäller säkerhet och trivsamhet, är delvis ett resultat av att kommunen inte har agerat i tid. Här återstår en hel del att göra – låt nu hoppas att Länsstyrel­sen ger grönt ljus för kameraöver­vakning.

Maria Haldesten

Pol red

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? FALKENBERG­S CENTRUM. ”Centrumgru­ppen” är en unik plattform för att lyssna av och skapa förståelse för stadsutvec­klingens aktörers olika perspektiv och agendor.
Bild: KALLE PETTERSSON FALKENBERG­S CENTRUM. ”Centrumgru­ppen” är en unik plattform för att lyssna av och skapa förståelse för stadsutvec­klingens aktörers olika perspektiv och agendor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden