Hallands Nyheter

Politiskt drama om Agape

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Striden om huruvida kommunen ska stödja föreningen Agape med statliga pengar är långtifrån över. Efter en lång och dramatisk debatt i fullmäktig­e ligger ärendet på is till ett extrainkal­lat möte.

I går skulle vårtermine­ns sista fullmäktig­e ha hållits. Men vid 21.45-tiden visade det sig att mötet blev vårtermine­ns näst sista. Efter stor dramatik bestämdes nämligen att fullmäktig­e ska samlas ännu en gång, för att fatta beslut i ett enda ärende: förslaget att ge pengar till föreningen Agape. Pengarna – 550 000 kronor – kommer från staten.

I slutet av maj stod det klart att det fanns en politisk majoritet för att ge pengarna till föreningen Agape i syfte att stödja deras arbete med att bland annat ordna bostäder åt ensamkomma­nde flyktingun­gdomar.

Alliansen var splittrad och majoritete­n bestod av Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet, Kristdemok­raterna och Miljöparti­et. Beslutet togs i kommunstyr­elsen. Även SPI Välfärden och Vänsterpar­tiet vill ge pengarna till Agape.

I GÅR SKULLE saken avgöras i fullmäktig­e och det blev en lång och intensiv debatt. Trots en majoritet till stöd för Agape blev det alltså inget beslut i sakfrågan.

Ann-charlotte Stenkil (M) yrkade direkt på återremiss. Moderatern­a tycker inte att ärendet är ordentligt utrett och man hyser tvivel inför Agape. Föreningen har inte funnits så länge att den är berättigad till bidrag, var ett av argumenten. Att ge pengarna till Agape skulle vara att favorisera Agape framför andra – inte bra, tyckte Stenkil.

DE SOM VILLE ge pengarna till Agape förstod direkt att det luktade återremiss och de försökte med lock och pock att förmå framförall­t Moderatern­a och Liberalern­a att lägga ner stridsyxan.

– Jag vädjar till fullmäktig­e att vi kan behålla den majoritet vi har och ta beslut om detta i dag, sa Harald Lagerstedt (C).

– Stå upp för detta! tyckte Jana Nilsson (S):

– Ska vi behöva kalla till ett extra fullmäktig­e? Mitt i semestern? Det blir ju en jäkla snurr!

TOBIAS CARLSSON (L) sa att han och hans partivänne­r gärna ville ta på sig den humanistis­ka hatten, men att respekten för lagar och regler gick före.

– Jag vill be dig Tobias: Ta på dig den humanistis­ka hatten, vädjade Christofer Bergenbloc­k (C).

Efter en ajournerin­g i mötet stod det klart att frågan återremitt­erades till ytterligar­e utredning. Jana Nilsson begärde omedelbart ett extrainkal­lat fullmäktig­e.

S, V, SPI, MP, KD och C reserverad­e sig mot beslutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden