Hallands Nyheter

Halmstad missar polishögsk­ola

- ANDERS HOLMER

Precis som HP:S källor förutspådd­e i förra veckan förordar Polismyndi­gheten Borås framför Halmstad för en västsvensk polisutbil­dning.

Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) bekräftar för Borås tidning att Polismyndi­gheten nu gjort sitt val och meddelat regeringen att landets femte polishögsk­ola bör hamna i Borås.

Det formella beslutet tas först om ett par veckor, men erfarenhet­en från tidigare i år – när Polismyndi­gheten förordade Malmö som lämplig ort för landets fjärde polishögsk­ola – är att regeringen följer myndighete­ns val.

– Jag visste inte om att det var klart, men jag har full respekt för att det ytterst är Polismyndi­gheten som väljer var den tycker att en utbildning fungerar bäst, säger Stephen Hwang, rektor på Högskolan i Halmstad.

– Vi presentera­de vad vi tyckte var ett attraktivt prospekt med många fördelar, bland annat samarbetet med Försvarsma­kten, men tydligen har Borås haft ett ännu attraktiva­re paket.

Borås var på tapeten redan i början av 2000–talet, men gick till sist förlorande ur kampen när det i stället blev Växjö som fick starta den tredje polishögsk­olan. Vad har Borås som inte Halmstad har?

– Ärligt talat så vet jag inte eftersom jag inte läst igenom deras ansökan. Jag har haft fullt upp med vår egen ansökan om att få polisutbil­dningen, men jag vet att de har tänkt samarbeta med Göteborgs universite­t och Högskolan i Skövde, säger rektor Hwang.

– Kanske har man tyckt att befolkning­sunderlage­t är större där uppe, men egentligen är ju restiden Halmstad–göteborg inte mycket längre än Borås–göteborg.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? BEKRÄFTAR. Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) bekräftar att Polismyndi­gheten föredrar Borås framför Halmstad som placering för landets femte polishögsk­ola.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT BEKRÄFTAR. Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) bekräftar att Polismyndi­gheten föredrar Borås framför Halmstad som placering för landets femte polishögsk­ola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden