Hallands Nyheter

Hårdare straff för brott mot demokratin

- LARS LARSSON/TT CARL CATO/TT

Rasistiska symboler kan förbjudas, angrepp mot blåljusper­sonal straffas och straffen för brott mot förtroende­valda skärpas. Regeringen vill göra en stor översyn av lagstiftni­ngen av brott som hotar demokratin och centrala samhällsfu­nktioner.

Justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) presentera­r flera förslag för att skärpa linjen mot dem som hotar demokratin.

Regeringen vill skärpa straffen för hot som riktas mot en politiskt förtroende­vald eller en närstående till denne.

– Det finns särskilda skäl att se mer allvarligt på sådana brott, säger Johansson, och framhåller att de ofta begås för att påverka politiska beslut.

Dessutom kan hot påverka människors vilja att ta på sig politiska uppdrag och därmed demokratin­s möjlighete­r att fungera, enligt ministern.

REGERINGEN VILL KRAFTIGT höja straffen för övergrepp i rättssak, till exempel hot mot vittnen, och tillsätter inom kort en utredning för att göra det möjligt. Minimistra­ffet för övergrepp i rättssak bör enligt Johansson höjas från fängelse i 14 dagar till ett år.

Han vill också att straffen för mened skärps, samt meddelar att han avser föreslå en ny brottsrubr­icering: blåljussab­otage. Brottet blåljussab­otage gör det uttrycklig­en straffbart att angripa polis, räddningst­jänst eller ambulanssj­ukvård. Blåljussab­otage ska ge upp till fyra års fängelse, men om det är grovt lägst 2 år och högst 18 eller livstid.

VIDARE SKA DET utredas hur brottet hets mot folkgrupp definieras och hur straffen för brottet har använts.

Det handlar bland annat om hur man ska se på så kallade Tyrrunor, en symbol som används av en nu aktiv nynazistis­k rörelse i Sverige.

– Vi vill se över de rasistiska symboler som används, som Tyrrunan. Hakkorset är ju förbjudet sedan tidigare, säger Morgan Johansson.

FILIPE ESTRADA, PROFESSOR i kriminolog­i vid Stockholms universite­t, är skeptisk till förslagen.

– Jag misstänker att Morgan Johansson inte heller tror att det här gör att brottsligh­eten går ner utan att det handlar om att ta avstånd från någonting som man ser som väldigt allvarligt. Det blir en signalpoli­tik som har blivit väldigt vanlig i den här valrörelse­n, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden