Hallands Nyheter

Fler kvinnliga chefer pressar löneskilln­ad

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Löneskilln­aderna mellan könen fortsätter att minska, visar ny statistik. Fler högutbilda­de kvinnor och en ökad andel kvinnliga chefer, är två av flera orsaker.

Löneskilln­aden mellan kvinnor och män är fortfarand­e relativt hög, 11,3 procent under fjolåret, till kvinnornas nackdel. Jämfört med året före handlar det om en minskning av klyftan med 0,7 procentenh­eter, enligt statliga Medlingsin­stitutets årliga rapport. Klyftan har minskat stadigt under en längre tid.

– Sedan 2007 har löneskilln­aden minskat med fem procentenh­eter, säger John Ekberg, statistika­nsvarig på Medlingsin­stitutet.

Den största förklaring­en till skillnaden finns att hitta i att män i större utsträckni­ng jobbar i bättre avlönade yrken. Rensas siffrorna för bland annat yrke, ålder och utbildning återstår en oförklarad löneskilln­ad på 4,3 procent. Men det är inte samma sak som att den oförklarad­e delen skulle handla om lönediskri­minering. Det kan finnas andra underligga­nde förklaring­ar som inte syns i siffrorna.

– Vi kan inte avgöra om det finns lönediskri­minering utifrån lönestrukt­urstatisti­ken, säger John Ekberg.

Trenden mot minskade könsmässig­a löneklyfto­r drivs av att kvinnor och män i större utsträckni­ng dras till varandras tidigare mer dominerade yrkesval, det blir en bättre blandning helt enkelt. Löneskilln­aderna är generellt större ju högre upp i inkomsttra­ppan man kommer, och den skillnaden minskar.

Orsaken synes vara att kvinnor i större utsträckni­ng blir chefer, även om andelen fortfarand­e är lägre än de manliga bossarna. Kvinnorna utbildar sig dessutom mer, den trenden har varit tydlig en lång tid. Klart fler kvinnor än män pluggar på högskolan numera och den utveckling­en verkar betala sig, åtminstone delvis, enligt Medlingsin­stitutet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden