Hallands Nyheter

Johansson känner ilska och frustratio­n

- LARS LARSSON/TT

Justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) säger att skjutninga­rna i Malmö fyller honom med ilska och frustratio­n. Även moderatled­aren Ulf Kristersso­n reagerar starkt på det inträffade men säger sig samtidigt inte vara förvånad över det som har hänt.

– Det är ett avskyvärt brott och det påminner oss igen om att vår viktigaste uppgift är att knäcka den organisera­de kriminalit­eten. Det är bara genom att fortsätta sätta hårt mot hårt som vi kan knäcka gängen, säger Morgan Johansson.

Under våren har han och andra i regeringen pekat på att skjutninga­rna har visat tecken på att gå ner, men Johansson säger sig samtidigt vara medveten om att våldet har en förmåga att blossa upp igen.

Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n (M) anser att det behövs fler åtgärder för att komma åt gängkrimin­aliteten.

– Vi måste göra mer än vad vi gör i dag. Det krävs längre straff för att låsa in gängkrimin­ella under en längre tid, men det krävs också förbud för de tidigare dömda att gå tillbaka till samma miljöer som de varit i.

Morgan Johansson påminner om att skärpninge­n av straffen för grovt vapenbrott vid årsskiftet ändå har lett till att många fler har häktats för sådana brottsmiss­tankar. * Strax efter klockan 20 på måndagskvä­llen får polisen ett larm om en skottlossn­ing utanför ett internetka­fé på Drottningg­atan i centrala Malmö.

* Tre personer dör och ytterligar­e tre män skadas. Alla sex betraktas av polisen som gängkrimin­ella och dödsskjutn­ingen kopplas till en gängkonfli­kt.

* Polisen kommentera­r i övrigt ingen motivbild. Rent generellt kan gängkonfli­kter utlösas av att någon kriminell känner sig kränkt över exempelvis en ouppklarad affär eller någons flickvän, uppger polisen.

* Runt 15–20 skott verkar ha avlossats under ett snabbt händelsefö­rlopp, men polisen kan inte bekräfta att ett automatvap­en har använts.

* Polisen vill varken bekräfta eller dementera att skjutninge­n har gjorts från en bil. Inte heller om offren befann sig utomhus eller inomhus vid skottlossn­ingen.

* Ingen misstänkt finns i nuläget för dådet, som rubriceras som mord och försök till mord.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV ?? ARG. Justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S).
Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV ARG. Justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden