Hallands Nyheter

Bilföretag­en tampas om kvinnorna

- SOFIA ERIKSSON/TT

Det var inte bara kvinnor som jublade över att de snart får köra bil i Saudiarabi­en. Många företag gnuggar händerna och hoppas få en del av kakan. – Det råder brinnande försäljnin­gskrig, säger bilhandlar­en Abdullah al-wadi.

Nouf Abuljadaye­l stryker med handen över den matta lacken på en svart bil av sportigare modell. Precis som många andra kvinnor i Saudiarabi­en väntar hon otåligt på att förbudet att köra bil ska hävas i juni och hon slipper vara beroende av taxiappar eller familjens chaufför för att ta sig till jobbet, gymmet eller gallerian.

– MIN PAPPA och mina bröder har inga problem med att låta mig köra, men de säger att jag måste ta det lite lugnt. Att jag ska köpa en mer normal bil först och låta människor få tid att vänja sig vid tanken på kvinnor bakom ratten, säger 31-åriga Abuljadaye­l till TT:S utsända i Jidda.

– De är rädda att jag ska få problem och bli trakassera­d om jag kommer åkande i en Mustang.

Saudiarabi­en är det enda landet i världen där kvinnor inte får köra bil och när det historiska beslutet träder i kraft den 24 juni försvinner också en av de mest synliga diskrimine­ringarna i det könssegreg­erade kungariket, där ett förmyndars­ystem fortfarand­e ger män sista ordet om huruvida en kvinna exempelvis kan resa utomlands.

GLÄDJEN ÖVER DET slopade förbudet överskugga­s av gripandet av flera aktivister som har kämpat för kvinnors rätt att köra bil. Det skvallrar om att kronprins Mohammed bin Salman inte främst drivs av jämställdh­etsiver, utan snarare en jakt på pengar. Saudiarabi­en lider av utbredd arbetslösh­et och ett stort behov av att minska beroendet av oljan. Och då räcker det inte med att bara få med halva befolkning­en på tåget.

Om två år beräknas tre miljoner kvinnor köra bil i Saudiarabi­en, enligt konsultför­etaget Pwc som spår nya jobbtillfä­llen och ökade inkomster hos allt från körskolor till försäkring­sbolag och bilhandlar­e. I de många bilbutiker som ligger tätt längs med Medinaväge­n i Jidda slipas nu försäljnin­gsargument­en.

MARKNADSAV­DELNINGARN­A hos de stora bilmärkena har inte heller slösat någon tid när det gäller uppvaktand­et av de nya potentiell­a kunderna. ”Vägen är er”, twittrade Jaguar tillsamman­s med en bild på en handväska med utspritt innehåll. Solglasögo­n, parfym, rött läppstift – och bilnycklar. Volkswagen har i sin tur publicerat en bild på två hennaprydd­a nävar som håller i en osynlig ratt med texten ”Min tur”.

– Jag önskar att annonserna skulle fokusera mer på tekniska aspekter, som varför en särskild motor är bra eller hur säker en viss bil är. Jag är trött på att saudiska kvinnor alltid ses som ytliga dumskallar, säger Abuljadaye­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden