Hallands Nyheter

Kurder nyckel

TURKIET: ALLA RÖSTER VIKTIGA I PRESIDENT- OCH PARLAMENTS­VALET

-

Det kombinerad­e president- och parlaments­valet i Turkiet ser ut att bli en riktig nagelbitar­e. Varje röst är viktig – och särskilt slåss politikern­a om de kurdiska väljarnas gunst. – I det här valet kan de vara alldeles avgörande, säger forskaren Paul Levin.

Han riskerar 142 års fängelse för terrorkopp­lingar. Men det hindrar inte Selahattin Demirtas, tidigare partiledar­e och numera presidentk­andidat för det prokurdisk­a Folkens demokratis­ka parti (HDP), att kampanja inför söndagens val från sin cell i Edirne i nordvästra Turkiet.

– Hela landet, alla våra invånare, har fallit offer för orättvisor. Turkiet har i sin helhet tyvärr förvandlat­s till ett fängelse, hävdar Demirtas i en kampanjvid­eo som har publicerat­s på Twitter.

SEDAN KUPPFÖRSÖK­ET 2016 har omkring 160 000 människor gripits och nästan lika många har fått sparken från sina jobb, enligt uppgifter från FN i mars. President Recep Tayyip Erdogan har kritiserat­s för att utnyttja det rådande undantagst­illståndet för att genomföra de breda tillslagen, men han försvarar sig med att det är nödvändigt för att garantera landets säkerhet.

HDP har blivit en av måltavlorn­a. Regeringen hävdar att det prokurdisk­a partiet har kopplingar till det terrorstäm­plade Kurdistans arbetarpar­ti (PKK), som sedan 1980-talet kämpar för självständ­ighet i sydöstra Turkiet – anklagelse­r som förnekas av HDP. Det här är också anledninge­n till att Demirtas suttit fängslad i 20 månader.

MEN KURDERNA, SOM utgör omkring en femtedel av Turkiets 80 miljoner invånare, är också en viktig politisk spelare sedan valet i juni 2015 då HDP klarade sig över parlamente­ts tioprocent­sspärr. Det styrande Rättvise- och utveckling­spartiet (AKP) förlorade sin majoritet, men återtog den i ett nyval senare samma år.

INFÖR SÖNDAGENS VAL är det inte bara HDP som försöker vinna de kurdiska rösterna. Såväl Erdogan som hans främsta utmanare, Muharrem Ince från Republikan­ska folkpartie­t (CHP), har rest till staden Diyarbakir för att vinna sympatier. Opinionsmä­tningar tyder på en andra valomgång mellan dessa två.

– Om tillräckli­gt många kurder röstar på Ince skulle han kunna vinna en andra omgång genom att opposition­en samlas kring den kandidat som inte är Erdogan. Teoretiskt sett är det tänkbart, även om det inte är sannolikt, säger Paul Le-

 ??  ?? PROKURDISK­A ANHÄNGARE. Prokurdisk­a Folkens demokratis­ka parti (HDP) är inte ensamt om att försöka vinna kurdiska
PROKURDISK­A ANHÄNGARE. Prokurdisk­a Folkens demokratis­ka parti (HDP) är inte ensamt om att försöka vinna kurdiska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden