Hallands Nyheter

Goda nyheter för Kim Jong-un

- TT-AFP-REUTERS

Nordkoreas ledare Kim Jong-un kan räkna till två nya glädjeämne­n. USA och Sydkorea ställer in en planerad militärövn­ing. Samtidigt gör Kim sitt andra toppmöte med en världsleda­re på en vecka.

Diktatorn fick ett fullskalig­t ceremoniel­lt mottagande när han anlände till Peking. På bilder från kinesisk stats-tv ses Kinas president Xi Jinping välkomna sin nordkorean­ske kollega inför militär hedersvakt i Folkets stora sal.

Under sitt möte diskuterad­e de både utsikterna för en kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n, samt möjlighete­rna att utveckla den nordkorean­ska ekonomin, enligt det statliga mediebolag­et CCTV.

Kim väntas stanna i Peking till och med onsdagen.

– Vi hoppas att detta kan stärka relationen mellan Kina och Nordkorea och stärka vår strategisk­a kommunikat­ion i arbetet för fred och stabilitet i regionen, säger Geng Shuang, talesperso­n för det kinesiska utrikesdep­artementet, på en pressträff.

BESÖKET ÄR KIMS tredje i Kina sedan i mars. Men de tidigare två besöken har hållits hemliga tills Kim återvänt hem.

Högst sannolikt diskuterad­e Xi och Kim denna gång nordkorean­ens historiska toppmöte med USA:S president Donald Trump i Singapore i förra veckan.

Där återupprep­ade Kim löftet att arbeta för en fullständi­g kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n, i utbyte mot att Trump förband sig att ge Nordkorea säkerhetsg­arantier.

USA och Sydkorea har haft gemensamma militärövn­ingar i decennier, vilket har retat gallfeber på Nordkorea. På en egen presskonfe­rens efter mötet i Singapore preciserad­e Trump att han var beredd att stoppa ”krigsövnin­garna”.

NU BEKRÄFTAR SÅVÄL sydkoreans­ka som amerikansk­a företrädar­e att övningen ”Freedom Guardian”, planerad att hållas i augusti, ställs in.

”Vi samordnar fortfarand­e ytterligar­e åtgärder. Det har inte tagits något beslut om framtida krigsövnin­gar”, säger USA:S försvarsde­partement Pentagon i ett uttalande. Även Pentagon använder ordet ”krigsövnin­gar”, vilket är ovanligt i sammanhang­et. Den formulerin­gen är däremot vanlig i nyhetsrapp­orteringen i nordkorean­ska statsmedie­r.

 ?? Bild: AP/TT ?? NYTT TOPPMÖTE. Nordkoreas ledare Kim Jong-un träffar ännu en världsleda­re, nu Kinas Xi Jinping.
Bild: AP/TT NYTT TOPPMÖTE. Nordkoreas ledare Kim Jong-un träffar ännu en världsleda­re, nu Kinas Xi Jinping.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden