Hallands Nyheter

I turkiskt val

- SOFIA ERIKSSON/TT

vin, chef för Institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t.

De kurdiska rösterna väger tungt också i valet till parlamente­t. För att AKP ska kunna säkra en majoritet hänger mycket på huruvida HDP lyckas ta sig över tioprocent­spärren eller inte. Och i förra veckan läckte en video ut på nätet i vilken Erdogan under ett möte med Akpföreträ­dare i oprecisa ordalag förespråka­r åtgärder mot kurder för att säkra röster för det egna partiet. Spänningar­na kulminerad­e i dödliga sammandrab­bningar när en Akp-representa­nt besökte staden Suruc som har en kurdisk majoritet. Recep Tayip Erdogan. * Söndag den 24 juni hålls tidigarela­gda president- och parlaments­val i Turkiet. Om ingen presidentk­andidat får över 50 procent av rösterna så går de två med flest röster vidare till en andra omgång. Opinionsmä­tningar tyder på att president Recep Tayyip Erdogan kommer att bli omvald, men troligtvis först efter en andra valomgång i juli. * Vanligtvis brukar Erdogan kunna använda ekonomin som politiskt slagträ för att vinna röster. Men inflatione­n har stigit kraftigt och liran har förlorat omkring 20 procent i värde mot Usa-dollarn i år. Muharrem Ince.

– Valet kommer att bli otäckt. Erdogan kommer att göra allt han kan för att vinna. Och det inkluderar åtgärder som syftar till att hindra kurderna från att ta sig till vallokaler­na, säger Jenny White, professor vid Institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t.

MEN LATIFE FEGAN, som var valobserva­tör för HDP:S räkning när turkiska medborgare i Sverige röstade på Kistamässa­n den gångna helgen, är positiv trots de svårighete­r som partiet har ställts inför.

– Vi har en nyckelroll i valet. Det är förstås en begränsnin­g att Demirtas sitter fängslad, men valarbetet går bra ändå. Det är många som är engagerade eftersom det är ett ödesval, säger hon. menar talesperso­nen för den franska regeringen, efter att sekvenser ur videoklipp som publicerat­s av USA:S gränsmyndi­ghet visar hur ett antal barn hålls inlåsta i burar. El Salvador och Honduras uppmanar USA att sluta skilja barn från deras familjer vid den mexikanska gränsen. (TT)

 ?? Bild: LEFTERIS PITARAKIS/AP/TT ?? röster inför det turkiska ödesvalet.
Bild: LEFTERIS PITARAKIS/AP/TT röster inför det turkiska ödesvalet.
 ??  ?? Selahattin Demirtas.
Selahattin Demirtas.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden