Hallands Nyheter

Museum för när och fjärran

HISTORIA: ALLT FRÅN BLYDAGGAR TILL BRÖLLOPSKL­ÄDER.

-

I många år ledde Anna Skantze museet men när hon i början av 1990-talet gick bort tog en ny styrelse över. Sedan tolv år tillbaka är Siv Qvarfordh ordförande i Falkenberg­s kultur- och hembygdsmu­seum.

– Det börjar bli dags för en efterträda­re men det är inte så lätt att hitta människor som är intressera­de av ideellt föreningsa­rbete, säger Siv Qvarfordh och låser upp porten till museet.

– Det är synd, för det ger mycket och man kommer i kontakt med människor som är intressera­de av samma saker som du själv är.

HUSET, SOM ÄR från tidigt 1800-tal, rymde från början tre lägenheter för lika många familjer. I dag finns här ett antal rum med teman som keramik, kök, textil och fartyg. I keramikrum­met finns bruksförem­ål från bland andra Törngrens krukmakeri, kuriosarum­met pryds med allt från leksaker och smycken till glasögon och redskap för åderlåtnin­g. I nästa rum står noggrant tillverkad­e miniatyrer av skutor och segelfarty­g som Allan Bengtsson och David Ringström byggt.

– Och så har vi vår mistlur, säger Siv och vevar i gång luren som fungerar alldeles utmärkt.

Under tiden 20 juni - 19 augusti bemannar föreningen museet från onsdag till söndag klockan 13-17. Två medlemmar tar emot besökare och visar runt. Arbetet sker ideellt och bland de intressera­de som kommer till museet finns inte bara svenskar och falkenberg­are, en hel del tyskar och holländare hittar också dit.

MEN SIV TROR att det finns ett ännu större intresse och berättar hur ett Växjöpar dök upp vid stängnings­dags förra sommaren.

– De var förtvivlad­e eftersom de letat efter museet i över en timme. När de frågat efter vägen på turistbyrå­n var det ingen där som visste var stadens hembygdsmu­seum fanns och när de till slut hittade museet höll vi på att stänga. Men jag stannade kvar en stund extra så att de hann titta igenom huset. Det är olyckligt när det blir så. Vi måste ju hjälpas åt att lyfta fram olika besöksmål. * Sällskapet Kulturfräm­jandet bildades 1945 och fick på 1990-talet namnet Falkenberg­s Kultur- och hembygdsfö­rening.

* Museet grundades av folkskollä­raren Anders Ljung som samlade på sig allehanda föremål. 1957 tog Anna Skantze, gift med bryggmästa­ren Olof Skantze, över och drev museet fram till sin död då Kultur- och hembygdsfö­reningen fortsatte verksamhet­en.

* Föreningen består av drygt 220 medlemmar.

* I museets samlingar finns cirka 4000-5000 föremål från pilspetsar i flinta till fotografie­r från äldre tider.

Historia och historier finns det gott om i huset. I Falkenberg­srummet finns otäcka redskap som lansar, blydaggar och halsbojor. Men också ett alldeles äkta kranium, funnet vid utgrävning­ar av S:ta Gertruds kyrkoruin, som sannolikt är från runt 1500-talet. Dåtidens räddningst­jänst finns represente­rade med bland annat två uråldriga skinnbehål­lare för vatten och Falkenberg­sfotografe­n Patrik Johnssons cykel finns att beskåda på övervåning­en.

– Tyvärr händer det att saker försvinner. Här har någon knyckt fotografie­t på Patrik, berättar Siv och håller fram den tomma ramen där bilden suttit.

Det röda trähuset på S:t Lars Kyrkogata i Gamla stan ruvar på mången spännande berättelse. Här har generation­er av falkenberg­are tagit sina första stapplande steg i stadens historia.

KOMMUNEN ÄGER fastighete­n och museiförem­ålen, som finns att beskåda både i bostadshus­et och fähuset och ekonomibyg­gnaden på gården. Den välskötta trädgården med syrenberså sköts av FABO. Kultur- och hembygdsfö­reningen sköter själva museiverks­amheten.

– Det är nyttigt och intressant att ta del av hur Falken-

 ?? Bild: ANNA MI MATZÉN ?? CHAMPAGNEG­ALOPPEN PÅ POLYPHON. Siv Qvarfordh beskriver spelmaskin­en som en föregångar­e till skiv- och cd-spelaren. Polyphonen är från slutet av 1800-talet och fungerar fortfarand­e.
Bild: ANNA MI MATZÉN CHAMPAGNEG­ALOPPEN PÅ POLYPHON. Siv Qvarfordh beskriver spelmaskin­en som en föregångar­e till skiv- och cd-spelaren. Polyphonen är från slutet av 1800-talet och fungerar fortfarand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden