Hallands Nyheter

Stor guide: Det här kan du se på tv i sommar

TV: MYCKET ATT SE NÄR REGNET FALLER NER

- TT

Solen skiner, myggorna surrar och läsplattan är med i strandväsk­an – sommarregn­et smattrar mot fönstren och tv:n står på. Det är nu länge sedan sommartabl­ån var en elefantkyr­kogård för andra världskrig­sdokumentä­rer och trädgårdsp­rogram.

SVT fortsätter att glänta på dörren till det stora Ingmar Bergmanark­ivet och visar under sommarens alla fredagar filmer som Sommaren med Monika, Gycklarnas afton, Smultronst­ället, Sommarnatt­ens leende och Jungfrukäl­lan. Dessutom uppmärksam­mas regissören­s 100-årsdag den 14 juli med en sändning från hans tidigare hem på Fårö.

SOMMAREN ÄR OCKSÅ en tid då människor samlas i grupp och sjunger, gärna under ledning av en programled­are som välkomnar gästartist­er till scenen. Så har det länge varit och så kommer det att förbli, åtminstone i sommarens upplagor av Lotta på Liseberg och Allsång på Skansen, som drar i gång 25 respektive 26 juni.

Fotbolls-vm fortsätter att bjuda på spänning fram till den 15 juli. För Sveriges del väntar matcher i gruppspele­t den 23 juni (mot Tyskland) och den 27 juni (mot Mexiko).

Mer sport blir det bland annat i Diamond League-tävlingarn­a i friidrott, Em-veckan i friidrott, tennisturn­eringen i Wimbledon och cykelklass­ikern Tour de France.

Sommarlov innebär inte uppehåll i tv-rutan, tvärtom. Med bland annat fotbolls-vm och spännande dramapremi­ärer finns det mycket att välja på för den som vill titta på annat än humlor och kor.

HOS STRÖMNINGS­TJÄNSTER som Netflix, HBO Nordic och Viaplay finns det omtalade och efterlängt­ade premiärer i sommar.

I dramaserie­n Sharp objects, som bygger på Gillian Flynns (Gone girl) roman Vassa föremål, spelar Amy Adams (American hustle) Camille Preaker, en reporter som konfronter­as med sitt brokiga förflutna när hon reser till staden hon växte upp i för att rapportera om morden på två unga flickor. Jean-marc Vallée (Big little lies) står för regin och premiären är satt till den 9 juli.

I Netflix dramaserie Orange is the new black tar säsong sex vid efter det dramatiska fängelseup­ploppet i fjolårets säsong. Premiär 27 juli.

VIAPLAYS NYA dramaserie Rig 45, en mordrysare som utspelas på en oljeplattf­orm, hade premiär tidigare i somras. Den följs av bland annat den tredje säsongen av Preacher, med Dominic Cooper i huvudrolle­n som den hämndlystn­e prästen Jesse Custer som har begåvats med övernaturl­iga krafter. Premiär blir det den 25 juni.

 ??  ??
 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT/ARKIV ?? MUSIKFEST. Lotta Engberg firar 15 år som allsångsle­dare på Liseberg – och tio år som programled­are för Lotta på Liseberg på TV4 – i sommar.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT/ARKIV MUSIKFEST. Lotta Engberg firar 15 år som allsångsle­dare på Liseberg – och tio år som programled­are för Lotta på Liseberg på TV4 – i sommar.
 ?? Bild: HBO ?? NY SERIE. Amy Adams spelar huvudrolle­n i dramaserie­n Sharp objects, som bygger på Gillian Flynns roman Vassa föremål. Premiär på HBO Nordic 9 juli.
Bild: HBO NY SERIE. Amy Adams spelar huvudrolle­n i dramaserie­n Sharp objects, som bygger på Gillian Flynns roman Vassa föremål. Premiär på HBO Nordic 9 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden