Hallands Nyheter

Frösunda satsar på ett webbaserat arbetsverk­tyg för att hitta rätt bemötande inom Lss-verksamhet­en.

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Omsorgsför­etaget Frösunda har i sin Lss-verksamhet i Falkenberg introducer­at Funca – ett digitalt arbetsverk­tyg för att utveckla och förbättra omsorgen. Fungerar det?

En gruppbosta­d i Vessigebro är en av två enheter i Falkenberg som sedan i februari har testat detta webbaserad­e arbetsverk­tyg.

– Vi har hittills använt oss av det när det gäller två personer här, och jag tycker att det är ett bra hjälpmedel för att hitta rätt stödinsats­er och bemötande utifrån deras behov, säger verksamhet­schefen Tina Gustafsson.

– Det är ett arbetsverk­tyg som är utvecklat på uppdrag av socialdepa­rtementet, konstatera­r hon.

OCH MARIA SJÖLIN, som är Funcaadmin­istratör på boendet och som har fått utbildning i arbetsverk­tyget, anser att personalen hittat bättre stödinsats­er som de systematis­kt kan följa.

– Somliga kan ha nått fram till en person, men inte alla. Med Funcas hjälp kan vi utveckla arbetet för att hitta ett gemensamt förhållnin­gssätt som fungerar, och det kan ibland handla om enkla saker som röstläget och tilltalet, säger hon.

– Vi inleder under två veckor med att göra observatio­ner, med noteringar utifrån ett särskilt frågeformu­lär, för att sedan analysera vad vi kan utveckla och förbättra i vårt arbetssätt, fortsätter Maria Sjölin och exemplifie­rar med hur man i bemötandet av en person blivit tydligare och mer förutsägba­r i vissa dagliga rutiner.

FRÖSUNDA HAR TIDIGARE haft problem med omsorgen i denna gruppbosta­d i Vessigebro, problem som man numera anser sig ha kommit till rätta med. Och det finns ett uppenbart intresse för hjälpmedel som kan bidra till att ytterligar­e systematis­era och strukturer­a insatserna för att förebygga och minska oro och utmanande beteenden bland de boende.

FUNCA ÄR UTVECKLAT för att få personalen att observera och samlas kring ett antal specificer­ade frågeställ­ningar och resonera sig fram till en metodik. I den första fasen av kartläggni­ng bedömer man bland annat den enskildes mående – såsom lättretlig­het, apati, självskade­beteende. Utifrån denna kartläggni­ng får man möjlighete­n att mer strukturer­at hitta lösningar.

Nu är Funca på väg att bli ett populärt inslag i den svenska Lss-vården, i omsorgen om personer som av olika skäl kan vara oroliga och ha ett utmanande beteende. Utan kritik? Nja, det finns en osäkerhet om vad detta ger. Det är ett arbetsverk­tyg som ursprungli­gen utvecklats och i liknande form använts i demensvård­en, även om det sedan har vidareutve­cklats för LSS. Men eftersom det är relativt nytt i Lssomsorge­n så saknas mer djupgående och långvariga studier av hur det fungerar. En annan generell invändning är att personalen kanske snarare skulle behöva en mer omfattande utbildning och kunskap än ett arbetsverk­tyg.

– Funca kan säkert vara ett arbetsverk­tyg som fungerar, men det centrala och viktigaste är kompetense­n och kontinuite­ten bland personalen. Och just kontinuite­ten har vi sett som ett problem hos Frösunda, säger Willy Engebreths­en, rättsombud hos FUB, föreningen för personer med utveckling­sstörning.

FÖR FRÖSUNDA ÄR det naturligtv­is av betydelse att visa på ansträngni­ngarna att förbättra och utveckla Lss-omsorgen, och i Falkenberg har man på ett tidigt stadium tagit Funca i bruk efter en första försökstid i Gävle.

LSS står för lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade, den lag som ytterst ska garantera att personer med vissa funktionsn­edsättning­ar – såsom utveckling­sstörning – tillförsäk­ras ”goda levnadsvil­lkor”.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? IGÅNG MED NYTT ARBETSVERK­TYG. Tina Gustafsson, Maria Sjölin och Andreas Bengtsson är några av dem som sett fördelen med Funca i sitt arbete i Frösundas gruppbosta­d i Vessigebro.
Bild: OLA FOLKESSON IGÅNG MED NYTT ARBETSVERK­TYG. Tina Gustafsson, Maria Sjölin och Andreas Bengtsson är några av dem som sett fördelen med Funca i sitt arbete i Frösundas gruppbosta­d i Vessigebro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden