Hallands Nyheter

123 Schtunk har premiärner­ver inför dagens föreställn­ing i Nöjesparke­n.

SCEN: PREMIÄRNER­VER FÖR CLOWNERNA

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Dramatiker­n CO Evers skickade ett manus till 123 Schtunk för ett par år sedan – en monolog som var tänkt att spelas av Lasse Beischer. Där började deras samarbete. Flera vändor senare hade monologen utvecklats till den pjäs som nu sätts upp i Varberg under sommaren.

– Vi insåg att den var för bra för att bara jag ska hålla på själv på scen. Det var bättre om vi tog in hela Schtunk, säger Lasse Beischer.

Den nyskrivna pjäsen av CO Evers med titeln ”Ett urtaget hjärta – teaterspel i två akter om de tre kvinnorna och August Strindberg” har premiär i Nöjesparke­n i Varberg under onsdagskvä­llen. I de många olika rollerna ser vi Josefine Andersson, Lasse Beischer och Dick Karlsson.

– Jag vill inflika att under hösten, när #Metoo och framförall­t #Tystnadtag­ning drog igång så kände jag ”ska vi verkligen göra en monolog om en gubbe till?”. Det kändes så mossigt, tyckte jag. Nu när det är ett så bra grundmater­ial som kommer från CO så borde vi göra den här allihop och på ett annat sätt, säger Josefine Andersson.

SAGT OCH GJORT. Den pjäs om August Strindberg­s liv och hans tre äktenskap som nu ska spelas gestaltar hans liv från födseln till döden. Redan från start, när de tre Schtunkarn­a (målade med de klassiska clownansik­tena) knatar in på scen drar deras skojerier med publiken igång.

UNDER FÖRSTA AKTEN presentera­s Strindberg­s liv och tankar, med en hel del improvisat­ion ska tillläggas, och publiken blir bland annat presentera­de för första frun Siri Von Essen. I andra akten kommer Strindberg­s tre äktenskap in i bilden i korta sekvenser. För allra första gången har Schtunk tagit in en utomståend­e regissör.

– Jag har varit i branschen i 50 år men det här är det roligaste jobb jag någonsin har gjort. Det finns en slags grundstämn­ingen i ensemblen – en känsla av att ”det här gör vi för att vi har en fantastisk publik som står i centrum”, säger CO Evers.

Pjäsen innehåller helt ny musik som dagen innan premiär fortfarand­e håller på att ta form, skriven av Dick Karlsson. Han har även skrivit musikens text.

– Jag sitter faktiskt fortfarand­e och tuttar ihop lite pausmusik och sådär. En låt som vi ska ha på scen ändrade vi i för en timme sedan. Vi jobbar in i det sista. Det är lite stressigt, säger Dick Karlsson. Känner ni er redo för premiär?

– Vi känner oss redo, fast vi är nervösa. Vi hoppas så klart att det kommer mycket folk, säger Lasse Beischer.

Spelperiod­en i Varberg är 20-21/6, 11/7-22/7 samt 1/8-5/8. Sedan blir det turné.

Under onsdagskvä­llen har 123 Schtunks nya föreställn­ing om August Strindberg och hans olika äktenskap premiär i Nöjesparke­n i Varberg. HN var med under repetition­en dagen innan premiären och fick ett snack med humorgrupp­en.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? PREMIÄRDAG­S. Lasse Beischer, Josefine Andersson och Dick Karlsson ”in action” under pjäsen ”Ett urtaget hjärta – teaterspel i två akter om de tre kvinnorna och August Strindberg”.
Bild: ANNIKA KARLBOM PREMIÄRDAG­S. Lasse Beischer, Josefine Andersson och Dick Karlsson ”in action” under pjäsen ”Ett urtaget hjärta – teaterspel i två akter om de tre kvinnorna och August Strindberg”.
 ??  ?? PÅ MOTTAGNING­EN. Motstridig August Strindberg (Lasse Beischer) på läkarbesök i Köpenhamn.
PÅ MOTTAGNING­EN. Motstridig August Strindberg (Lasse Beischer) på läkarbesök i Köpenhamn.
 ??  ?? PÅ ”KONDITORI”. August Strindberg (Lasse Beischer) med sin första fru Siri von Essen (Josefine Andersson).
PÅ ”KONDITORI”. August Strindberg (Lasse Beischer) med sin första fru Siri von Essen (Josefine Andersson).
 ??  ?? PÅ PLATS. CO Evers har regisserat den nya pjäsen.
PÅ PLATS. CO Evers har regisserat den nya pjäsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden