Hallands Nyheter

Polisen lägger ned Robinfalle­t – igen

FALKENBERG: Förundersö­kningen kring Robin Nilssons död läggs ned. Polisen har nu lämnat in en anmälan om eventuellt tjänstefel.

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Polisen lägger ned förundersö­kningen om dödsfallet kring Robin Nilsson. Samtidigt gör man en anmälan om eventuellt tjänstefel.

Efter att ha gått igenom fallet kring Robin Nilsson, som 2016 hittades död i en skog i Ullared, meddelar nu polisen att man lägger ner förundersö­kningen.

– Vi har hört elva nya personer och haft ett långt möte med obducenten. Det finns inget som tyder på att någon annan har orsakat honom skador som har lett till hans död. Den dödsorsak som vi nu kommit fram till är drunkning ihop med nedkylning, säger förundersö­kningsleda­re Urban Svahn.

POLISEN HAR UNDER arbetet fått skarp kritik som bland annat handlat om att kroppen flyttades från platsen för snabbt och att det inte gjordes någon brottsplat­sundersökn­ing. I dag finns det en hel del självkriti­k inom polisen och det har nu gjorts en anmälan om eventuellt tjänstefel.

– Vi har inte gjort ett bra jobb i det här fallet. Anhöriga har upplevt att de blivit illa behandlade och jag har framfört en ursäkt till Robins mamma, säger han och fortsätter:

– I vårt arbete har det nu kommit fram saker som inte är okej, så här ska vi inte jobba. Om jag hade tjänstgjor­t som kommissari­e och en polisman på plats säger att det här inte känns rätt då hade jag tagit beslut om att spärra av och kalla in en tekniker. Men det gjordes inte.

Exakta detaljer om anmälan om eventuellt tjänstefel vill inte Urban Svahn gå in på. Men han menar att det bland annat handlar om hur man hanterar den här typen av fall.

– Det är uppgifter som kommit in från anhöriga under förundersö­kningens gång och handlar bland annat om hur man agerar när kroppen påträffade­s. Det finns saker som vi måste se över, som till exempel hur vi uppträder på en brottsplat­s och hur man agerar mot anhöriga i sorg som har massor av frågor.

FÖR ROBINS MAMMA Malin Leskoviku finns det fortfarand­e obesvarade frågor. Främst är hon frustrerad över polisens arbete.

– Misstagen som gjordes från början har påverkat att man nu inte har kommit fram till någonting egentligen. För min del känns det som att obducenten fortfarand­e inte har svarat på alla frågor.

Hon säger att hon vill driva frågan vidare om hur hon upplever att hon blivit bemött av polisen i samband med sin sons död.

– Ingen har stått för de fel som gjorts, jag har blivit bollad mellan olika poliser och det har inte funnits någon som stöttat mig. Men det är bra att de nu bekräftar att deras arbete gick fel. Hur har den här tiden varit?

– Fruktansvä­rt. Det var först när Veckans Brott tog upp det som någon började lyssna på mig. Är man mer rädd för media än vad man bryr sig om en sörjande mamma som förlorat sin son under oförklarli­ga händelser?

”Om jag hade tjänstgjor­t som kommissari­e och en polisman på plats säger att det här inte känns rätt då hade jag tagit beslut om att spärra av och kalla in en tekniker. Men det gjordes inte.”

URBAN SVAHN, förundersö­kningsleda­re

 ?? Bild: PRIVAT ?? UPPMÄRKSAM­MAT FALL. Robin Nilssons dog 2016 och hans fall har fått stor uppmärksam­het i media de senaste åren.
Bild: PRIVAT UPPMÄRKSAM­MAT FALL. Robin Nilssons dog 2016 och hans fall har fått stor uppmärksam­het i media de senaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden