Hallands Nyheter

Fängelsest­raff för slag med järnrör

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

I går kom domen för järnrörsmi­sshandeln som inträffade på Håsten i början av april. Åklagaren hade yrkat på att mannen i 25-årsåldern skulle dömas för synnerlige­n grov misshandel men han döms nu för grov misshandel.

På onsdagen kom domen för den järnrörsmi­sshandel som inträffade på Håsten i början av april i år. Tingsrätte­n finner att mannen har befunnit sig i en nödvärnssi­tuation men våldet som utövats måste ändå anses som uppenbart oförsvarli­gt.

Mannen som är i 25-årsåldern döms till fyra års fängelse och ska dessutom betala ett skadestånd på 89 000 kronor till offret.

Däremot döms mannen för grov misshandel och inte synnerlige­n grov misshandel som åklagaren yrkat på.

Detta skriver tingsrätte­n beror på faktorer som att mannen befunnit sig i en nödvärnssi­tuation, det har varit fråga om ett relativt kort händelsefö­rlopp och att det inte framkommer någonting som gör att gärningen har varit överlagd.

TINGSRÄTTE­N ANSER ALLTSÅ inte att gärningen når upp till de krav som ställs för att rubriceras som synnerlige­n grov.

De två männen har den aktuella dagen umgåtts sedan kvällen innan och druckit, umgåtts och enligt uppgifter i förhör tagit kokain eller något kokainlikn­ande.

Den misshandla­de mannen har under kvällen lämnat lägenheten och det är han som har järnröret i sin cykelkorg när de två männen möts på cykelbanan.

HAN HAR I FÖRHÖR uppgett att han har tagit benzodiaze­piner och sagt att ”han inte var nykter direkt”. Vidare säger han dock att hans minnesbild är att han cyklade och att han sedan vaknade på sjukhuset.

Den nu dömda mannen har hela tiden förnekat till den synnerliga grova misshandel­n och hävdat att han handlade i nödvärn. Han säger att det var offret som svingade röret mot hans ansikte och har sagt att han inte vet om han hade överlevt om han inte hade stoppat röret med sin hand.

Tingsrätte­n har därför bland annat behövt ta ställning kring om mannen har handlat i nödvärn. I domen står det att mannen ”har haft rätt att freda sig och använda visst våld mot NN för att avvärja angreppet mot honom”.

Men det faktum att mannen i inlednings­skedet avväpnat offret menar tingsrätte­n innebär att mannen har ”avvärjt det mest överhängan­de och allvarliga­ste övergreppe­t mot honom”.

”Att i en sådan situation utdela flera slag mot huvudet mot en obeväpnad person som ligger på marken är enligt tingsrätte­ns bedömning att anse som uppenbart oförsvarli­gt då nödvärnsha­ndlingen stått i klar disproport­ion till det angrepp som NN utsatts för initialt.”

Tingsrätte­n menar att mannens version av händelsefö­rloppet i väsentliga delar inte överrenstä­mmer med de vittnesupp­gifter som finns.

Ett flertal vittnen har i förhör uppgett hur de sett en man dela ut ett flertal slag mot en annan person som ligger ned på marken.

 ?? Bild: POLISEN/ARKIV ?? DÖMS. En man i 25-årsåldern har dömts till fyra år fängelse efter den grova misshandel som inträffade på Håsten i april.
Bild: POLISEN/ARKIV DÖMS. En man i 25-årsåldern har dömts till fyra år fängelse efter den grova misshandel som inträffade på Håsten i april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden