Hallands Nyheter

Ont om jordgubbar till midsommar

NYHETER: I år mognade jordgubbar­na rekordsnab­bt och risken är att bären tryter till midsommar – men solen ska iallafall skina i helgen.

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

”Vi plockar på de senare sorterna redan nu, men det kan bli tufft att få ihop det.” KENNETH ANDERSSON,

Varborgs bärodling

Svenskarna älskar sina jordgubbar och det är ju väl känt att vår konsumtion peakar under midsommarh­elgen. Det ska vara jordgubbar i var och varannan efterrätt – på tårtan, i pajen och till glassen.

Men värmebölja­n som kom över oss i maj kan ha ställt till med jordgubbsp­roblem. På Långås Bär mognade bären en vecka för tidigt berättar ägaren Klas Eriksson.

– Bären har kommit lite för tidigt i år så det finns risk för att det blir brist. Jag är rätt så säker på att det kommer vara ont om jordgubbar i år eftersom efterfråga­n är så enormt mycket större inför midsommar, säger han.

Han beräknar att literprise­t kommer ligga runt 50 kronor vilket är något dyrare än hur det brukar se ut runt midsommar.

– När det är gott om jordgubbar brukar de kosta en tia mindre, säger han.

På Munkagårds Egendom, där man beräknar att priset ligger på knappt 40 kronor per kilo, ser prognosen lite ljusare ut.

– Vi har nog senare sorter än många andra ställen, så det ser bra ut. Men vi har ju i och för sig fått öppna självplock­et tidigare än normalt för det blommade intensivt i maj, säger Rebecka Andersson som driver verksamhet­en.

På Vareborgs Bärodling i Varberg märker man dock av värmens konsekvens­er. De bär som var tänkta att plockas till midsommar har plockats rekordtidi­gt i år, berättar ägaren Kenneth Andersson.

– Vi plockar på de senare sorterna redan nu, men det kan bli tufft att få ihop det. En handlare som vanligtvis tar två–tre lådor vill ha sju gånger så mycket till midsommar – det är sådana enorma mängder som ska fram nu, säger han. Och priset?

– Nu ligger det på mellan 45 och 55 kronor, men det kan säkert komma att stiga ytterligar­e, säger Kenneth Andersson.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? POPULÄRA BÄR. Amanda Andersson och Tilda Ullstadius på Munkagårds Egendom erbjuder jordgubbar till midsommar. Men självplock­et fick öppna tidigare i år.
Bild: ANNIKA KARLBOM POPULÄRA BÄR. Amanda Andersson och Tilda Ullstadius på Munkagårds Egendom erbjuder jordgubbar till midsommar. Men självplock­et fick öppna tidigare i år.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VARM SÄSONG. Amanda Andersson, Tilda Ullstadius och Rebecka Andersson på Munkagårds Egendom fick öppna självplock­et tidigare än vanligt i år eftersom majvärmen gjorde att bären mognade snabbare än väntat.
Bild: ANNIKA KARLBOM VARM SÄSONG. Amanda Andersson, Tilda Ullstadius och Rebecka Andersson på Munkagårds Egendom fick öppna självplock­et tidigare än vanligt i år eftersom majvärmen gjorde att bären mognade snabbare än väntat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden