Hallands Nyheter

Utspelens tid har inletts

- SVEN ERIK JANSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

De politiska utspelen inför valet har börjat. Mer lär det bli under Almedalsve­ckan. De senaste dagarna har vi hört att SD vill riva alla miljonprog­ramsområde­n i bostadsbri­stens Sverige. Stefan Löfven vill bygga om dem. Finansmini­ster Magdalena Andersson skiftar fokus från löftet om Europas lägsta arbetslösh­et till Eu-rekord i andelen som arbetar (DN 20/6). Så visst börjar det röra på sig. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n har helt plötsligt kommit på att ”vi har i 20 år ägnat för lite tid åt att stärka försvaret”, (rubrik i SVD 20/6). Hans företrädar­e Reinfeldt tyckte så sent som 2013 att försvaret var ett särintress­e som inte borde tas på allvar. Så här är ytterligar­e en punkt där den nya Mledningen tvärvänt jämfört med den tidigare.

FÖR CENTERPART­IET HANDLAR det om företagand­et. Nyligen presentera­des rapporten ”Företagen för Sverige framåt – 40 förslag för företagsam­het, jobb och tillväxt under nästa mandatperi­od”. ”Vi vill ge Sverige ett företagskl­imat i världsklas­s. Då krävs det mer långsiktig­het, ansvarstag­ande och handlingsk­raft från politiken. Centerpart­iet har de konkreta förslag som krävs för att stärka företagen, få fler jobb i hela landet och öka tillväxten”, sade Annie Lööf när rapporten presentera­des.

LIBERALERN­A ÖVERRASKAR INTE. Där är det bara en fråga som gäller. När det damp ner ett flygblad i brevlådan häromdagen hade det rubriken ”Skolan först”. Att bara ensidigt fokusera på en fråga lär inte vara ett framgångsr­ecept – även om skolan är viktig för många. Enligt lärarfacke­ns senaste rapport ”Skolan, valet och väljarnas värderinga­r” finns potentiell­t 2,5 miljoner röster att vinna på en bra skolpoliti­k, så man kanske ska förstå Liberalern­a att de hänger fast i den frågan. Men just den rapporten sågades av Vidar Andersson i Folkbladet (S) häromdagen. ”Lärarfacke­n tycks …. vara smått besatta av att kritisera människors möjlighet att kunna välja skola och förekomste­n av utbildning­sföretag; facken framstår närmast som filialer till Vänsterpar­tiet. Vilket de naturligtv­is är fria att göra. Men det är djupt olyckligt för

svensk skola att så sker”, skrev Andersson.

SKA VI TRO att skolan och vinster kommer att spela roll i valdebatte­n? Vänsterpar­tiet har – förutom vinstkriti­ken – i dagarna lanserat ”vänsterhyr­or”. ”Vänsterpar­tiet föreslår en ny typ av hyresmodel­l, som skulle innebära en hyressänkn­ing på 30 procent på nyproducer­ade hyresrätte­r”, skriver man i ett pressmedde­lande. Tron är ibland stark.

TILL SLUT EN glad nyhet som inte har med politiska utspel att göra. Den kommer från Sveriges lantbruksu­niversitet och riktar sig till den som vill ha kött på grillen i midsommar. Välj svenskt naturbetes­kött. Det gynnar den biologiska mångfalden är budskapet, rapportera­r Vetenskaps­radion. Glad midsommar!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden