Hallands Nyheter

Nej, ett generellt strandskyd­d är inte rimligt att införa i kommunen

-

FALKENBERG. Den senaste tiden har frågor om strandskyd­det stått högt på agendan här på HN:S insändarsi­da. Detta efter att vi moderater lyft behovet av kraftigt förändrade strandskyd­dsregler. Grundtanke­n med det svenska strandskyd­det, att värna värdefulla naturområd­en, friluftsli­v och rekreation, är en god och viktig princip som också vi moderater ställer oss bakom. Med det inte sagt att varenda sjö- och dikeskant ska vara fredad från byggande.

SCB har beräknat den totala längden strand längs kust, sjöar och vattendrag i Sverige till 420 000 km, vilket motsvarar 10,5 varv runt jorden. I landet finns fler än 100 000 sjöar större än en hektar.

Bara i Falkenberg­s kommun finns nästan 300 sjöar och otaliga mil åar, bäckar och diken. Dagens regler gör det i många fall omöjligt att bygga i närheten av dessa.

DET ÄR INTE en rimlig situation. Därför föreslår Moderatern­a att strandskyd­dsreglerna förändras, så att istället för att gälla likadant i hela landet oavsett platsens skyddsvärd­e, ska varje kommun få bestämma vilka strandlinj­er som behöver skyddas. Sådana frågor behöver avgöras av personer med lokalkänne­dom och med beaktande av varje plats unika förutsättn­ingar.

I Falkenberg hade naturligtv­is bl a vår kustlinje, Susedalen och Ätradalen, samt en hel rad insjöar, fortfarand­e skyddats med ett sådant regelverk – helt enkelt eftersom att de flesta falkenberg­are och lokala politiker tycker att dessa miljöer är värda att värna. Däremot hade vi med en ny lagstiftni­ng kunnat lyfta bort bördor och hinder för många av de på landsbygde­n som vill bygga bostad och fritidshus i trivsamma sjönära miljöer. Och sådana miljöer finns det väldigt gott om i vår kommun, vilket innebär en stor potential för landsbygde­ns möjlighete­r att växa och utvecklas.

VI MODERATER kommer verka för strandskyd­dsregler baserade på sunt förnuft och balans mellan människa och natur. Något Sverige dessvärre inte har i dag.

Michael Svensson (M)

Moderatern­as förstanamn

Ninni Gustavsson (M)

Moderatern­as andranamn

Bo Gustafsson (M)

bygglovsnä­mndens ordförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden