Hallands Nyheter

Stå upp för asylrätten

-

INVANDRING. Hallands asylkommit­té är politiskt och religiöst obunden, och har funnits sedan 1988. Vi är en medlemsgru­pp i FARR (Flyktinggr­uppernas Riksråd) Vår verksamhet är att hjälpa asylsökand­e som på olika sätt kommit i kläm i det svenska asylsystem­et. Vi har genom åren arbetat ideellt med flyktingar från bl a Libanon, Iran, Irak, Bulgarien, Polen, Rumänien, Turkiet, Jugoslavie­n, Afghanista­n, Somalia och Syrien. Det stora flertalet av de vi hjälpt är idag i arbete. Ofta finns man inom vård, service och handel, och hjälper på så vis till att utveckla välfärden.

Sverige har betraktats som ett land som gjort mycket för de som varit på flykt eller drabbats av fattigdom och förtryck. Sverige har i andra länder uppfattats som ett land där solidarite­t varit ett honnörsord. Den bilden är snart ett minne blott. Människor ställs mot varandra. De mest utsatta börjar betraktas som en ekonomisk belastning i stället för att, i ett lite längre perspektiv, ses som en tillgång. Brister i sjukvården eller låga pensioner beror inte på flyktingar som kommit till Sverige. Utan våra invandrare skulle vården kollapsa.

I DAG FINNS i Sverige en främlingsf­ientlig opinion som vill inskränka asylrätten. Den ger också uttryck för islamofobi. Detta förstärks av att flera av de etablerade politiska partierna anpassar sina budskap till den populistis­ka retoriken. Sverigedem­okraternas migrations­politik är enligt vår uppfattnin­g rasistisk, och när de etablerade partierna förslag alltmer börjar likna Sverigedem­okraternas, så blir främlingsf­ientlighet­en rumsren.

I dag tycks det som om det gäller att snarast ingå i gruppen av europeiska länder med den mest restriktiv­a asylpoliti­ken. Sverige stödjer en politik där Europa stänger sina gränder och familjer splittras. Genom att införa tillfällig­a uppehållst­illstånd som regel försvåras integratio­nen. Detta sker i en tid då vi borde underlätta för nyanlända att komma in i det svenska samhället. Det som från början utlovades som en tillfällig inskränkni­ng i asyllagsti­ftningen ser nu ut att bli permanent. Den tillfällig­a lagen är inhuman, och bör snarast upphävas.

NÄR TUSENTALS människor flyr för sina liv till följd av krig och förföljels­e i bl.a. Syrien, Irak, Afghanista­n och delar av Afrika, borde det vara självklart att värna om rätten att söka asyl. Den rätten skall prövad på ett rättssäker­t sätt i enlighet med internatio­nella konvention­er och svensk lagstiftni­ng. De som flytt från krig, förföljels­e och annan omänsklig behandling skall beredas skydd.

Rädslan att få ett sämre valresulta­t får inte medföra att etablerade partier sviker sitt ansvar och sina ideal. Dessa partier har ett gemensamt ansvar för att motverka alla former av rasism, och stå upp för människovä­rdet och respekten för de mänskliga rättighete­rna.

I en tid då rasism, främlingsf­ientlighet och intolerans breder ut sig är det extra viktigt att stå upp för rätten till asyl.

Lars Fagerström

ordförande i Hallands asylkommit­té

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden