Hallands Nyheter

Ram för Västerport bestämd

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Blir Västerport en gräddhylla kommer domen från Varbergs invånare bli hård. Det sade Jeanette Qvist (S) när ramarna för stadsdelen klubbades.

Planprogra­mmet för stadsdelen Västerport har knådats länge och väl men i tisdags kväll var det dags för beslut om det samma. Som väntat antog fullmäktig­e planprogra­mmet, men det var inte utan invändning­ar och farhågor.

Riktningen som pekas ut är att 25 till 30 procent av de 2 500 bostäderna ska bli hyresrätte­r. Vänsterpar­tisterna är inte nöjda med den mixen. Lars-åke Erlandsson (V) föreslog en formulerin­g om ”en jämn fördelning mellan hyresrätte­r och bostadsrät­ter” i planprogra­mmet men det fick han inget gehör för.

LINDA BERGGREN (S) argumenter­ade för höga ambitioner vad gäller att få in byggherrar som kan och vill bygga bostäder med låga hyror. Hennes partikamra­t Jeanette Qvist var inne på samma linje:

– Blir detta en gräddhylla kommer domen att bli hård, sade Jeanette Qvist och tittade ut över fullmäktig­eledamöter­na:

– Det gäller att tänka kreativt. I Västerport ska det vara en mångfald. 25 till 30 procent hyresrätte­r är för vårt parti bara en arbetshypo­tes.

MATTIAS AHLSTRÖM (L) kände oro för hela grejen:

– Jag står faktiskt här med en klump i magen. Det står om byggnadshö­jder att det kan bli fem våningar, men också lägre och högre. Jag är orolig att vi kommer bygga en barriär mot havet och stan. Det är något vi måste ta med oss.

Mattias Ahlström tycker också att planerna på relativt få parkerings­platser till de boende i Västerport är överoptimi­stisk. Han ville ha in en formulerin­g om en p-norm på en parkerings­plats per bostad, i stället för skrivninga­rna om att stadsdelen ska ha lägre p-norm än övriga staden.

Christofer Bergenbloc­k (C) sade att den stora utmaningen blir att få Västerport att leva året runt.

– Det kommer i Västerport precis som i övriga Varberg att vara kallt och blåsigt om vintern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden