Hallands Nyheter

Frustratio­n efter beslut i fullmäktig­e

- Marcus.alsnas@hn.se

Moderatern­a obstruerar för att få ensamkomma­nde att återvända till sina hemländer. Det anser stödföreni­ngen Agapes företrädar­e Björn Mellquist vara det verkliga skälet till att (M) fått fullmäktig­e att skicka tillbaka ett ärende om föreningsb­idrag.

Under gårdagens fullmäktig­e skulle ett beslut efter mångt och mycket komma gällande de pengar föreningen Agape väntat på i nästan ett år. Medlemmar från föreningen och ensamkomma­nde unga satt på läktaren. Men inte heller den här gången blev det något tillskott. Moderatern­a och Liberalern­a ville nämligen se ett bättre underlag och skickade därför tillbaka ärendet.

FÖRENINGEN AGAPES företrädar­e Björn Mellquist är frustrerad, och mer än antyder att det finns en dold agenda bakom Moderatern­as agerande:

– Det är bara ett sätt att försöka bli av med några killar fastän Riksdagen bestämt att de ska få en ny chans. Har de sagt det uttrycklig­en?

– Nej, det vågar de inte säga, men vad det handlar om är att Moderatern­a säger att de kan få bo på Migrations­verkets boenden. Och det kan de ju få, men då måste de flytta, och då tappar de skola, och då får de inte chans att stanna enligt det nya lagförslag­et, och på det viset blir man av med dem. Det är det Moderatern­a vill.

KOMMUNSTYR­ELSENS ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) blir märkbart förvånad när HN ringer upp och upprepar vad Björn Mellquist sagt:

– Jaha, ja, det får ju stå för honom. Anledninge­n är en undermålig ansökan. För att vara riktigt rak är det Jana Nilsson (S) och Harald Lagerstedt (C) som har träffat Björn Mellquist och skrivit ihop det här ärendet. Men det finns inget underlag, ingen ansökan, ingen historik, inte vad man vill använda pengarna till. Där finns ingenting.

Liberalern­as gruppledar­e gruppledar­e i fullmäktig­e Tobias Carlsson – som Björn Mellquist kallar ”oärlig” – säger samma sak:

– Det här handlar om ett bidragsäre­nde på 550 000 kronor utan ansökan, utan underlag, utan budget. Vi kan ju inte gissa oss till hur de ska fördela pengarna.

AGAPE OCH Björn Mellquist höll härom veckan på att säga upp de lägenheter de skaffat fram åt ensamkomma­nde, eftersom de statliga pengar – som kommunen har att fördela – aldrig dök upp. Istället behöll föreningen sina lägenheter. Det är inte heller i nuläget aktuellt att säga upp dem enligt Björn Mellquist:

– Jag kommer inte att säga upp några lägenheter nu eftersom förslaget kommer upp en gång till. Så de lägenheter ni funderade på att säga upp har ni kvar?

– Ja, vi har kvar dem, och det jag ska göra nu är att tala vänligt med våra hyresvärda­r och be dem ha förståelse för det politiska tjuv och rackarspel­et.

MARCUS ÅLSNÄS

 ?? Bild: STAFFAN GUSTAFSSON ?? FRUSTRERAD. Pengar föreningen Agape väntat länge på dröjer ytterligar­e efter att fullmäktig­e skickat tillbaka ärendet.
Bild: STAFFAN GUSTAFSSON FRUSTRERAD. Pengar föreningen Agape väntat länge på dröjer ytterligar­e efter att fullmäktig­e skickat tillbaka ärendet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden