Hallands Nyheter

Konst tar plats i naturen

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Konstproje­ktet (X)sites börjar ta form i Falkenberg­s kommun och i år har det fokus på Glommen där tre konstnärer visar upp sina verk.

(X)sites är ett konstproje­kt med temporär offentlig konst längs Kattegatts­leden och Sjuhäradsr­undan och arrangeras av Konstnärsc­entrum Väst. Flera av verken hör hemma i genren Land Art som innebär att konstnärer­na tilldelas en plats i naturen för att göra installati­oner direkt på plats, av material som finns där.

FÖRRA ÅRET GJORDE till exempel österrikar­en Wolfgang Richter naturkonst på Skrea strand med hjälp av strandråg. I Falkenberg­s kommun är det nu tre konstnärer som skapar i Glommen med omnejd. Trion består av svenskorna Åsa Frankenber­g och Anna Smillidott­er, samt amerikanen Roy Staab.

Nära fyren på Morups Tånge skapas ett kringellik­nande mönster i stor skala med ilandspola­d tång.

– När jag kom hit fick jag höra att folk brukade använda sjögräs för att isolera sina hus. Därför ville jag använda det på något sätt. Men det du kallar en kringla är faktiskt en knop med inspiratio­n från vikingarna­s snirkliga symboler, förklarar Roy Staab.

HAN KALLAR OCKSÅ sitt verk ”Why knot?” (en fyndig engelsk ordvits eftersom det kan tolkas på olika sätt när man uttalar det).

Åsa Frankenber­g kommer att göra ett verk i hamnen med anknytning till dess historia. Anna Smillidott­er jobbar med textil och har varit mer hemlighets­full.

– DET ÄR fortfarand­e lite mystiskt men ska tydligen ligga i vattnet, säger projektled­are Sabina Gabrilovic.

Den 29 juni är det vernissage och då är konstnärer­na på plats vid sina verk.

 ?? Bild: HELÉNE STÅLBOM ?? GAMMALT MÖNSTER. Vikingarna har inspirerat Roy Staabs snirkliga mönster på Morups Tånge.
Bild: HELÉNE STÅLBOM GAMMALT MÖNSTER. Vikingarna har inspirerat Roy Staabs snirkliga mönster på Morups Tånge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden