Hallands Nyheter

Lokala klassiker slåss med nya mattrender

SOMMAR: MIDSOMMARM­ATEN SER OLIKA UT RUNT OM I LANDET

- ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT

– Kyckling och grönsaker är de tydligaste trenderna. Nyheter är vegetarisk­a grillrätte­r och grillade kycklingkl­ubbor, säger Richard Tellström, måltidsfor­skare vid Sveriges lantbruksu­niversitet och Stockholms universite­t.

Knäckebröd, prinskorv, färskpotat­is och nubbe därtill. Vi vet hur vi vill ha midsommarb­ordet, trots att maten på festbuffén inte är särskild gammal. För till skillnad från själva traditione­n, midsommarf­irandet, med dans och fest, så har menyn på det stora hela faktiskt inte så många år på nacken.

– När det kommer till färskpotat­is så är den från sent 1800-tal, gräddfilen är hämtad från 1950-talet. Prinskorv är från 1970-tal och köttbullar från 1960-tal, säger Richard Tellström, och fortsätter:

– Och grillning, då talar vi 1980-talet.

SILLEN, VÅR KÄRA svenska festkompan­jon, står ohotad. Men särskilt gammal som festmat är den inte. Salt sill har visserlige­n ätits sedan medeltiden, men kryddsille­n börjar dyka upp till midsommar först vid 1800-talets andra hälft. Och konservsil­len får en framträdan­de plats på midsommarb­ordet från 1900-talets början, enligt Richard Tellström.

Att den sladdriga men smakrika lilla biten, som ofta dyker upp i nya smakvarian­ter ute i butikerna, skulle ge vika för nymodighet­er och försvinna är otänkbart, säger han.

– Det kommer inte ske. Vi har den som svensk festsmak.

Midsommare­ns matklassik­er har däremot fått sällskap av fler rätter. Grönsakern­a har intagit en plats

Vad sägs om en bit matjessill, knäckebröd – och grillad halloumi och en kycklingkl­ubba eller två? Klassikern­a på midsommarb­ordet börjar få sällskap av fler rätter, och en orsak är kycklingen­s monumental­a intåg i våra matvanor på senare år.

– Vi äter 22 kilo kyckling per svensk och år, det är enorma mängder, säger Richard Tellström.

DESSERTEN ÄR KNAPPAST en överraskni­ng på midsommar. Jordgubbar ska det vara, i hela landet.

– Den omistliga desserten, och den är så barnvänlig. Jordgubbst­årtan är sydostsven­sk, i övriga landet äts jordgubbar med grädde eller mjölk.

 ?? Bild: LEIF R JANSSON ?? ALLT VANLIGARE. Fler och fler svenskar gillar att grilla kycklig på sommaren, även till midsommar. Här är grillade kycklingkl­ubbor.
Bild: LEIF R JANSSON ALLT VANLIGARE. Fler och fler svenskar gillar att grilla kycklig på sommaren, även till midsommar. Här är grillade kycklingkl­ubbor.
 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? KLASSIKER. Sill, här i varianten matjessill.
Bild: JANERIK HENRIKSSON KLASSIKER. Sill, här i varianten matjessill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden