Hallands Nyheter

Matilda Westerman ger tips inför valet i sin första bok

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Hon är tidigare stabschef för utbildning­sdeparteme­ntet och pressekret­erare för Gustav Fridolin. Nu debuterar Matilda Westerman från Varberg med sin första bok, ”Så funkar Sverige!”.

Vi möts i Kärradal där Matilda Westermans föräldrar bor. Matilda, 38, har gått på Ps-gymnasiet i Varberg under 90-talet och var elevrådsor­dförande. Hon gick med i sitt första elevråd som sjuåring. Redan då ville hon förändra världen.

– Om det är något man inte tycker fungerar som det borde är det möjligt att förändra. Därför tycker jag att boken är viktig. Under ett valår som nu så är det viktigt att ha koll på hur det faktiskt funkar, säger Matilda.

På måndag, den 25 juni, släpps boken ”Så funkar Sverige!”. Det är en faktafylld bok för både barn och vuxna som väcker intresse. Den har konkreta svar på komplexa frågor som till exempel vad skatt är, vad en demokrati är, vad en politiker gör och vilka som får vara med och bestämma. I boken finns kapitel om religion, högtider, klimatet, miljön och allemansrä­tten, migration, asylrätt och mycket mer. Den är illustrera­d av Johanna Kristianss­on vars bilder känns igen från framför allt Kamratpost­en.

– Den är inte komplett för det är omöjligt att sammanfatt­a vårt land på 70 sidor. Men vi har gjort ett gott försök.

MATILDA HAR EN lång meritlista i ryggen och har bland annat arbetat som opinionsbi­ldare på lärarförbu­ndet och som pressekret­erare åt Eva-lis Sirén. 2011 ringde Gustav Fridolin med en förfrågan om hon ville bli hans pressekret­erare. Matilda tackade ja och var det fram till 2014 då hon i stället tillträdde som stabschef på utbildning­sdeparteme­ntet. Våren 2017 startade hon eget företag.

– Jag kände att jag var klar. Vi hade jobbat tillsamman­s i fem och ett halvt år Gustav och jag. Det var väldigt odramatisk­t. Vi har fortfarand­e kontakt och hörs regelbunde­t. Han fick det första signerade exemplaret av boken.

Matilda bor i Stockholm men nu är hon på ”hemmaplan” för att fira midsommar med barn och familj. För bara en vecka sedan hade hon releasefes­t och hon slog då på stort, med panelsamta­l och runt hundra inbjudna gäster.

– Under festen samtalade jag med Alice Bah Kuhnke som är kulturoch demokratim­inister och Robin Teigland, professor på Handelshög­skolan i Stockholm och då kom förslaget upp om en ”Så funkar Sverige! 2.0”, men i wikiformat så att alla barn får bidra med sina tankar och berättelse­r. Det var verkligen ett jätteintre­ssant samtal.

”SÅ FUNKAR SVERIGE!” kommer att säljas hos vanliga bokhandlar­e och på nätet och finns tillgängli­ga på bibliotek.

– Jag har tusen idéer för att fortsätta arbetet med att få barn att bli delaktiga och vilja och våga påverka samhället. Jag vill förmedla en känsla av hopp, att det är möjligt. Sverige har alltid förändrats och Sverige är alla de människorn­a som bor här i dag. Det är vi som är här nu som avgör hur vi ska ha det. Jag hoppas att den här boken ställer fler frågor än den ger svar, och får folk att bli engagerade.

 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? DEBUTANT. Nu släpper Matilda Westerman sin första bok för barn och vuxna. ”Så funkar Sverige!” finns att läsa från och med måndag 25/6.
Bild: AGNES ARONSSON DEBUTANT. Nu släpper Matilda Westerman sin första bok för barn och vuxna. ”Så funkar Sverige!” finns att läsa från och med måndag 25/6.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden