Hallands Nyheter

Ronaldo visade klass

Marocko var varnat för en Cristiano Ronaldo i högform. Det höll i fyra minuter. Portugal-stjärnans nick gör marockaner­na till VM:S första utslagna lag.

- WIKTOR NUMMELIN/TT PATRICK KIPLER/TT

Ett piggt och offensivt Marocko, pressade av 0–1-förlusten mot Iran i premiären, gick modigt och optimistis­kt till snabba anfall i matchinled­ningen.

Så fick Portugal en hörna – och så var allt i princip redan över.

Pang, sade det när Cristiano Ronaldo sprang ifrån sin bevakare i straffområ­det och nickade in 1–0 till Europamäst­arna redan i den fjärde matchminut­en.

– Jag är väldigt glad, men det viktigaste var att vi vann matchen och fick tre poäng, sa superstjär­nan på sin presskonfe­rens efteråt.

MOTSTÅNDAR­NAS förbundska­pten Hervé Renard är dock inte nöjd.

– Jag ber att titta på målet och se vad nummer tre gör och sedan vara ärliga om det. Men jag vill inte kritisera domarna, för då blir jag straffad, sa Renard på sin presskonfe­rens – tydligt irriterad över vad han anser vara en klar knuff från portugisis­ke mittbacken Pepe i samband med målet.

Med 85 mål är portugisen nu förbi ungerske 1950-talslegend­aren Ferenc Puskas. Framför sig har han bara iranske Ian Rush-kopian Ali Daei som gjort mäktiga 109 mål under sin landslagsk­arriär från 1993 till 2006.

– Han är som ett portvin, som blir äldre på bästa sätt. Han utvecklas hela tiden. Han vill inte göra i dag det han gjorde för två-tre år sedan. Och om två år kommer han inte att göra det han gör i dag, hyllades Ronaldo av förbundska­pten Fernando Santos efteråt.

SAMTIDIGT ÄR SPANIEN på väg mot åttondelsf­inal. Men det krävdes en tursam studs för att laget skulle besegra Iran. En iransk back sköt bollen på Diego Costa vars styrning överlistad­e den iranska målvakten Alireza Beiranvand.

Spanien visste att man behövde vinna – för Iran var oavgjort nästan som en vinstlott. Och förutsättn­ingarna speglade också matchbilde­n i den första halvleken. Spanien hade 73 procent av bollinneha­vet under de första 45 minuterna, men Iran försvarade sig med hela laget och höll tätt.

Men i 54:e minuten förändrade­s matchbilde­n. Andrés Iniesta lyfte in bollen i straffområ­det mot Diego Costa, en iransk back var först på bollen men hans rensning gick på Costa. Styrningen överlistad­e Beiranvand i det iranska målet helt.

Efter målet lyfte Iran upp spelet och laget var nära att få utdelning flera gånger.

Iran trodde att de hade kvitterat i den 62:a minuten sedan Saeid Ezatolahi skjutit bollen i mål och det tog lång tid innan de firande iranierna förstod att målet underkänts på grund av offside.

IRAN HADE YTTERLIGAR­E ett jätteläge med knappa tio minuter kvar. Mehdi Taremi mötte ett vänsterinl­ägg med pannan, men nicken gick tätt över.

Östersunds Saman Ghoddos kom in i 86:e minuten, men lyckades inte ändra matchbilde­n.

I den sista omgången möter Spanien avsågade Marocko medan Portugal och Iran möts i den andra matchen som antagligen avgör vilken av nationerna som avancerar till åttondelsf­inal.

?? Bild: TIMGROOTHU­IS ?? PÅ HUGGET. Cristiano Ronaldo nickar lika hårt som andra spelare skjuter. Han blev matchvinna­re mot Marocko.
Bild: TIMGROOTHU­IS PÅ HUGGET. Cristiano Ronaldo nickar lika hårt som andra spelare skjuter. Han blev matchvinna­re mot Marocko.