Hallands Nyheter

Spioneri – en given

VM: ”DET VORE DUMT ATT INTE FÖRSÖKA LÄSA IN MOTSTÅNDAR­NA”

-

Om det är okej eller inte råder det delade meningar om. Några saker är i alla fall givna: Alla gör det, alla gör det för att i ett tidigt skede få reda på vad som egentligen väntar – och alla kommer fortsätta att göra det.

VAD DET HANDLAR om? Spioneri. Eller bevakning av motståndar­e, som det lite finare kallas. Men varför behövs det då, varför gör landslagen det här?

SVERIGES BEVAKARE Roger Sandberg – vars uppgift har varit och fortfarand­e är Tyskland – svarar på fem frågor för att förklara vad som pågår utanför planen. Bevakarens primära uppgift?

Konkret och kort – enligt Sandberg – innebär det att bryta ner motståndar­ens spel i ett antal skeden, offensivt som defensivt. Utanför spelet studeras fasta situatione­r och även egenskaper hos spelare.

– Hur vill de bygga upp spelet? Och hur vill vi då försvara oss mot det? Sedan handlar det om kontring, hur vi vill kontra samt återerövri­ng av boll, det är viktiga beståndsde­lar av fotbollen numera. Många matcher avgörs med det här, säger han.

– Ja, och det tror jag finns stora fördelar med. Då jobbar man fram en metod som man kan utgå ifrån. Då blir det inte heller så subjektivt, och sedan vet man att det är det här vi ska titta på.

Varför bevakning?

– Om man vet vad som komma skall kan man skapa en träningspl­anering som är anpassad till den typen av matcher man förväntas få. Sedan tror jag också att det finns vinster i att en del spelare vill veta vad de ska möta för typ av spelare, och då kan man förbereda dem på deras match i matchen, detaljer som de kan ha nytta av.

Hur stor del har bevakninge­n i fotboll?

– Jag tror alla lag oavsett nivå, om man har möjlighet, vill scouta mot-

Varför spionerar lagen på varandra? Vilken informatio­n vill de få fram? Och vad betyder egentligen ”triggers”? Roger Sandberg, svenska landslaget­s bevakare, har svaren.

 ??  ?? Sveriges bevakare Tom Prahl har som uppgift att studera Mexiko, medan Lars Jacobsson har haft koll på Sydkorea. Roger Sandberg har sett till
Sveriges bevakare Tom Prahl har som uppgift att studera Mexiko, medan Lars Jacobsson har haft koll på Sydkorea. Roger Sandberg har sett till
 ??  ?? HÅLLER KOLL.
HÅLLER KOLL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden