Hallands Nyheter

Konsten görs kring Bergman

- SARA ÖSTER

Art Inside Out och Kultur i Väst har bjudit in kvinnliga konstnärer för att delta på en Mixed Mind-workshop under firandet av Ingmar Bergman 100 år, på Fårö. Tre av dem är från Halland.

Under Bergmanvec­kan, den 25 juni till 1 juli, är det Mixed Mind änglar & dämoner, på Fårö.

– Alla som vill vara med har fått ansöka, och sedan har vi plockat ut de som represente­rar konst inom dans, film, form och design, säger Petra Johansson, konstnärli­g ledare och verksamhet­sledare på Art Inside Out.

Konstnären Nathalie Ruiz, från Torup i Hylte kommun, är den ena representa­nten från Halland som deltar i workshopen. Hon är koregoraf, dansare, pedagog och videokonst­när.

DEN ANDRA KVINNAN är Eunice Vidals, från Älvsered i Falkenberg kommun och hon är verksam inom film och installati­oner.

”Jag hade velat uppleva Bergman som regissör. Han var magisk! Hade jag träffat honom som man, däremot, så hade jag nog satt honom på plats” säger Eunice Vidahls, i ett pressmedde­lande.

Produktdes­ignern och bildkonstn­ären Lisa-stina Pettersson från Kungsbacka är den tredje personen. Vad är Mixed Minds 2018?

– Det är en process där en längre workshop äger rum på Gotland. Processen pågår mellan april och november i år, och deltagarna får tillsamman­s utforska och utveckla nya rum för uttryck. Från början handlade det om att kvinnor ville lära sig mer inom film. Och därför är det endast kvinnor som är deltagare, säger Petra Johansson.

BERGMAN KÄMPADE liksom många konstnärer med de stora existentie­lla frågorna. Rädsla, ångest, neuroser och skräck kallade han själv för ”sina dämoner”, stavat just så.

Det är totalt nio kvinnliga konstnärer som tar Bergman som utgångspun­kt för ett konstartsö­vergripand­e samarbete. Från Västra Götaland deltar Astrid Askberger, Kajsa Magnarsson, Gilda Stillbäck, Jessica Johannesso­n, Petra Revenue och Amina Avdic. Mixed Minds 2018 avrundas i november med presentati­oner och offentliga visningar i Göteborg och Halland.

 ?? Bild: PRIVAT ?? KONSTNÄR. Eunice Vidals, från Älvsered i Falkenberg­s kommun deltar.
Bild: PRIVAT KONSTNÄR. Eunice Vidals, från Älvsered i Falkenberg­s kommun deltar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden