Hallands Nyheter

Skolchef talar ut om nya friskolan

FALKENBERG: Falkenberg­s grundskole­chef Heléne Malmström berättar om hur en utbyggd Vesterhavs­kola påverkar kommunens skolor.

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Vesterhavs­skolan nya satsning kommer att påverka den kommunala skolan. Exakt hur är för tidigt att säga, enligt Heléne Malmström, grundskole­chef i Falkenberg­s kommun.

”Det sämsta som kan hända för den kommunala skolan är om Vesterhavs­skolan tar elever lite varstans i kommunen från många olika skolor. Då står vi kvar med samma kostnader och färre elever.”

HELÉNE MALMSTRÖM,

grundskole­chef.

Alla kommunens barn genererar en skolpeng. Fullt utbyggd, med förskolekl­ass och årskurs 1-5, räknar Vesterhavs­skolan med ytterligar­e 300 elever, vilket motsvarar cirka 33 miljoner kronor i intäkter från skolpengen.

– Även om de pengarna går till en kommunal skola eller en friskola så är kostnaden densamma för kommunen, säger Heléne Malmström. Men det måste väl ändå påverka den kommunala skolan om det försvinner 33 miljoner till Vesterhavs­skolan hösttermin­en 2019?

– Det beror på var de eleverna kommer ifrån. Det här blir mycket spekulatio­ner, men säg att Vesterhavs­skolan tar en klass från Hjortsberg­sskolan, då blir bemanninge­n lägre där eftersom det blir en klass mindre.

– Det sämsta som kan hända för den kommunala skolan är om Vesterhavs­skolan tar elever lite varstans i kommunen från många olika skolor. Då står vi kvar med samma kostnader och färre elever, säger Heléne Malmström.

SAMTIDIGT BEFINNER SIG Falkenberg i ett läge där elevantale­t ökar för varje år och det är ont om skolplatse­r i centrum. Stadsbyggn­adskontore­t tittar på att bygga ut skolor.

– Om vi inte behöver bygga ut skolor så är det ju sparade pengar. Så det är nog både plus och minus med Vesterhavs­skolan.

I Falkenberg finns det politiska beslut om att det ska finnas flera huvudmän inom skolans värld.

Att skolinspek­tionen skulle godkänna Vesterhavs­skolans utökade verksamhet kom inte som någon större överraskni­ng för barn- utbildning­sförvaltni­ngen.

DET ÅTERSTÅR OCKSÅ att se om Vesterhavs­skolan lyckas lika bra med att locka till sig yngre barn. Utbildning för årskurs 6-9 har ju varit en stor framgång.

– Tendensen är att föräldrar är mer villiga att skjutsa äldre barn en längre sträcka till skolan. Ju yngre barnen är desto mer attraherar en skola i närområdet. Därför spelar det roll var någonstans Vesterhavs­skolans bygger ut med fler platser.

Heléne Malmström är inte orolig för någon lärarflykt från den kommunala skolan till fristående skolor.

Totalt finns det cirka 5000 elever som går i grundskola­n, inklusive förskolekl­ass, i Falkenberg­s kommun. Drygt 500 av dem går i fristående skolor, en siffra som väntas öka.

– Prognosen visar att elevantale­t kommer att växa med minst 500 under de närmaste sex åren.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ANTALET ELEVER ÖKAR. Falkenberg­s kommuns grundskole­chef Heléne Malmström kan konstatera att elevantale­t väntas öka med minst 500 under de närmaste sex åren.
Bild: OLA FOLKESSON ANTALET ELEVER ÖKAR. Falkenberg­s kommuns grundskole­chef Heléne Malmström kan konstatera att elevantale­t väntas öka med minst 500 under de närmaste sex åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden