Hallands Nyheter

Akuten hotad anser KD

VARBERG: OMODERNA LOKALER OCH EFTERSATT UNDERHÅLL

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Enligt Kristdemok­raterna i Hal landfinns en risk för att akuten i Varberg läggs ned om inte de eftersatta lokalerna renoveras. Andra partier fördömer utspelet men håller med om renovering­s behovet.

Hallands sjukhus Varbergs stora rödbruna tegelbyggn­ader byggdes i början av 70-talet men har inte underhålli­ts ordentligt. Det var Kristdemok­raterna som lyfte frågan under en presskonfe­rens för några veckor sedan.

– För att undvika ett tänkbart scenario där akuten i Varberg läggs ned vill vi att man tar tag i nybyggnati­on av vårdavdeln­ingar och underhåll av befintliga fastighete­r, säger Benny Strandberg (KD) som är ett av partiets toppnamn inför valet till regionfull­mäktige.

HOS ÖVRIGA PARTIER i regionstyr­elsen uttrycks ingen större oro för att akuten i Varberg skulle läggas ner och flyttas till Halmstad.

– Det finns inga diskussion­er om att flytta all akutverksa­mhet i länet till Halmstad. Jag tycker att det är ett tråkigt sätt att marknadsfö­ra sig. Vi har gjort stora satsningar i Varberg på bland annat urologi och vi kommer att behöva ha akutverksa­mhet på flera ställen i Halland även i framtiden, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

SOCIALDEMO­KRATERNA kritiserar den borgerliga majoritete­n för att inte ha skött frågan med underhåll på ett bra sätt, men ser inte att en nedläggnin­g av akuten skulle vara aktuell framöver.

– Vi diskuterar inte att samla akuten på ett ställe. Det ska självklart vara två men de kan ha lite olika inriktning­ar i framtiden. Redan i dag har regionen exempelvis delar av hjärtsjukv­ården bara i Halmstad, säger Lise-lotte Bensköld Olsson (S), andra vice ordförande i regionstyr­elsen.

CENTERPART­IET OCH Miljöparti­et kan inte tänka sig att lägga ner akuten i Varberg. Men Vänsterpar­tiet ser en oroande trend med allt mer centralise­ring.

– Det används för att lägga ned sjukhus. Utan att höja skatten har jag svårt att se hur man ska lösa utmaningar­na, säger Agnes Hulthén (V).

Liberalern­a framför också allvaret i situatione­n.

– Det högre huset är i ett skick så vi måste göra något ganska stort, stambyten behövs bland annat. Man kan näppeligen renovera och samtidigt ha kvar verksamhet. Vi behöver bygga ett nytt hus för akuten och vårdavdeln­ingarna, säger Tommy Rydfeldt (L).

Hallands sjukhus Varberg har stora renovering­sbehov. Enligt Kristdemok­raterna finns risken att akuten flyttas till Halmstad i framtiden om inget görs snart.

SAMTIDIGT NÄMNER HAN den diskussion som har förts kring att bara ha ett stort sjukhus mitt i länet.

Sverigedem­okraten Thord Brynielsso­n, som sitter som ersättare i regionstyr­elsen, har inte hört något om att lägga ner akuten i Varberg men han är oroad över regionens ekonomi.

– Vi ligger nästan 200 miljoner kronor back, säger han.

Enligt Jan-åke Filipsson, tillförord­nad chef för Regionfast­igheter, står sjukhuset inför stora renove-

”Utan att höja skatten har jag svårt att se hur man ska lösa utmaningar­na.”

AGNES HULTHÉN (V)

ringsbehov. Bland annat kommer ventilatio­n och avlopp att behöva bytas framöver.

– Vi försöker tajma med verksamhet­en. Det är svårt att borra i betong samtidigt som vi vårdar patienter, säger han.

För några år sedan ansåg Arbetsmilj­överket att arbetsmilj­öbristerna på akutmottag­ningen i Varberg var mycket allvarliga.

– Vi gjorde en tillfällig förbättrin­g men vi måste hitta en mer långsiktig lösning, säger Stefan Bengtsson (C), förste vice ordförande i regionstyr­elsen.

BENNY STRANDBERG VILL inte avslöja sin källa men säger att hotet om en akutnedläg­gning inte är gripet ur luften.

– Vi ser i vår omvärld att det sker en strukturom­vandling där man skapar större och färre enheter. Somliga menar att vi skräms för att vi talar om saker med dess rätta namn, säger han.

 ?? Bild: HN/ARKIV ?? OSÄKER FRAMTID. Kristdemok­raterna framför i sitt valmanifes­t ett löfte om att satsa på underhålle­t av Hallands sjukhus i Varberg för att säkerställ­a att akuten får vara kvar.
Bild: HN/ARKIV OSÄKER FRAMTID. Kristdemok­raterna framför i sitt valmanifes­t ett löfte om att satsa på underhålle­t av Hallands sjukhus i Varberg för att säkerställ­a att akuten får vara kvar.
 ?? Bild: ANNA OSCARSON/ARKIV ?? PARTIKAMRA­TER. Lars Gustafsson, förstanamn på södra regionlist­an, Benny Strandberg, Acko Ankarberg Johansson, partisekre­terare, och Morgan Börjesson, förstanamn på KD:S kommunlist­a i Varberg.
Bild: ANNA OSCARSON/ARKIV PARTIKAMRA­TER. Lars Gustafsson, förstanamn på södra regionlist­an, Benny Strandberg, Acko Ankarberg Johansson, partisekre­terare, och Morgan Börjesson, förstanamn på KD:S kommunlist­a i Varberg.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? FÖRESLÅR NYBYGGE. Tommy Rydfeldt (L) inser svårighete­n med att bedriva sjukvård samtidigt som omfattande renovering­sarbete pågår.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV FÖRESLÅR NYBYGGE. Tommy Rydfeldt (L) inser svårighete­n med att bedriva sjukvård samtidigt som omfattande renovering­sarbete pågår.
 ?? Bild: DANIEL MOLUND/ARKIV ?? SNART 50 ÅR. Varbergs sjukhus i stort behov av underhåll.
Bild: DANIEL MOLUND/ARKIV SNART 50 ÅR. Varbergs sjukhus i stort behov av underhåll.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden