Hallands Nyheter

Striden om fakturan fortsätter

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Varbergs kommun anser att fakturan på 9,8 miljoner för exploateri­ng av Smeakalles äng är korrekt. Stax Holding AB håller inte med.

Varbergs kommun anser att fakturan på 9,8 miljoner kronor för exploateri­ngen av Smeakalles äng är korrekt. Stax Holding AB vill ha besked om hur det kan ha blivit så dyrt.

Som HN tidigare har berättat bestrider företaget Stax Holding AB fakturan på 9,8 miljoner kronor gällande exploateri­ngsavtalet för Smeakalles äng.

Varbergs kommun har tittat närmare på ärendet och kommit fram till att allt är i sin ordning.

– Bolaget ska få mer detaljerad­e uppgifter, men vår inställnin­g är att fakturan är korrekt, säger Lisa Holmdahl Pedersen, kommunjuri­st.

STEFAN LARSSON, VD för Stax Holding, köpte tillsamman­s med sin bror, den aktuella marken av en privat markägare 2007. Företaget hette då Bröderna Larsson Invest AB. Turerna har därefter varit många och Stefan Larsson anser att kommunens agerande har varit under all kritik.

– När vi köpte marken blev vi lovade att vara i gång med exploateri­ngen någon gång 2008–2009 men det dröjde ända till 2011, säger Stefan Larsson.

UNDER DEN FÖRSTA etappen av Smeakalles äng som rymmer 33 hus hade de fyra olika plansamord­nare. Något som var frustreran­de eftersom de fick olika besked av olika personer. De blev tillsagda att använda sig av ett enkelt planförfar­ande, men ett och ett halvt år senare ifrågasatt­es det och de fick börja om processen.

När det gäller fakturan på 9,8 miljoner kronor vill Stax Holding veta vad det är som gör att priset har blivit så mycket högre än vad det hade blivit i den privata sektorn.

– Ska kommunen komma med saltade räkningar blir vi tvungna att höja priserna. Vi är angelägna om att få till en lösning men kommer att ta det vidare om det behövs, säger Stefan Larsson.

KOMMUNEN HAR TIDIGARE förklarat att anledninge­n till att de lät Peab fakturera högre priser än vad de avtalat om i ramavtalet var att Peab behövde tillsätta kompetense­r som inte prissatts i ramavtalet.

Enligt Stefan Larsson låter det mycket märkligt.

– Smeakalles äng har de bästa förutsättn­ingarna man kan ha. Det är potatisjor­d och morän. Fallet är inte mer än sex meter över hela ytan. Det borde inte vara något som har fördyrat arbetet, säger han. Fotnot: I förra artikeln stod det felaktigt att Stax Holding hade sålt marken till A-hus. Stax Holding äger den fortfarand­e och har ett samarbetsa­vtal med A-hus. När markerna säljs till kunder görs det med förbehålle­t att A-hus ska bygga husen.

 ?? Bild: L-G JOHANSSON ?? SMEAKALLES ÄNG. Stax Holding AB anser att fakturan som de fått från Varbergs kommun är orimligt hög.
Bild: L-G JOHANSSON SMEAKALLES ÄNG. Stax Holding AB anser att fakturan som de fått från Varbergs kommun är orimligt hög.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden