Hallands Nyheter

En midsommarn­attsdröm

-

tillbaka till min första sommar i Sverige. Ett av mina tidigaste minnen härifrån är då jag på flyktingfö­rläggninge­n i Falkenberg för första gången dansade runt midsommars­tången till Små grodorna. Det var en särskild upplevelse som bidrog till att etsa fast både midsommar och Sverige i mitt hjärta.

JAG PÅMINNS OM det som det här landet står för: alla människors lika värde, öppenhet, tolerans och internatio­nell solidarite­t. Värderinga­r som länge har präglat Sverige och tjänat oss väl både här hemma och internatio­nellt.

GENOM ATT STÅ upp och ta strid för vår tydliga humanistis­ka profil oavsett vem som styrt landet, har vi skapat oss ett gott anseende. Värdet av att stå enade har också varit avgörande för oss som liten exportbero­ende nation. I våra internatio­nella förbindels­er har vi många gånger lyckats få mer inflytande än vad små länder annars kan vänta sig. I veckan enades till exempel riksdag och regering på sedvanligt sätt om en gemensam position inför Eu-förhandlin­gar. Större länder kan ta tillfället i akt att utnyttja intern splittring men med Sverige fungerar inte den strategin. Också i Fnsammanha­ng har Sverige alltid haft en stark röst och ses som en humanitär stormakt, vilket bland annat platsen i FN:S säkerhetsr­åd vittnar om.

PÅ HEMMAPLAN HAR samhällsut­vecklingen också drivits av ett rättvisetä­nk. Vi har haft en stark fackföreni­ngsrörelse som värnat arbetarnas rättighete­r och ett välfärdssy­stem i toppklass som bidragit till att utjämna ojämlikhet.

MEN PRECIS SOM med midsommar är allt inte bara solsken, till och från regnar och åskar det. Nyligen utsattes den nyvalda styrelsen för SSU Hylte för avskyvärda hatattacke­r. Att vuxna människor ägnar sin tid och kraft åt att hata ungdomar för deras hudfärg eller ursprung är inte bara fegt, det är allt annat än svenskt. Tack och lov vet jag att vi som står upp för de verkliga svenska värderinga­rna, som tolerans och jämlikhet, är många många fler än hatarna. Så jag säger som bandet Kent:

”Duka din veranda till fest För en långväga gäst I landet lagom är bäst Vi skålar för en midsommar till Färsk potatis och sill Som om tiden stått still Välkommen, välkommen hit Vem du än är var du än är”

PS. HEJA SVERIGE, nu krossar vi Tyskland!

 ??  ?? ADNAN DIBRANI
Riksdagsle­damot (S)
ADNAN DIBRANI Riksdagsle­damot (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden