Hallands Nyheter

Någonstans måste överförmyn­deriet ta stopp

ALKOHOL. I veckan kom ett beslut som visar att staten och samhället gått ett steg för långt i sin ständiga iver att infantilis­era oss konsumente­r.

- DANA POURKOMEYL­IAN

har alla varit där. När man sitter och tittar på favoritpro­grammet efter en lång arbetsveck­a och tänker att det faktiskt hade varit gott med ett glas vin - men Systembola­get har stängt. När man står och svettas över någon obskyrt maträtt som man tänkt presentera som middag till kärleken – och det står två deciliter vitt vin i receptet. När solen glassar och man är på väg till stranden – men får nöja sig med ljummen öl från butiken.

BORTSETT FRÅN ISLAMISTIS­KA diktaturer och en handfull högst icke-demokratis­ka ”demokratie­r” finns det ingenstans i världen där alkoholmar­knaden är lika reglerad som i Sverige. Trots allt, i Sverige går det inte att få tag i en flaska vin mellan klockan 15:00 på lördag och klockan 10:00 måndag förmiddag. Det säger något om vilken nivå av paternalis­m vi underkasta­t oss.

OAVSETT VAD MAN tycker om det statliga alkoholmon­opolet så kan en sak konstatera­s – den luckras inte upp frivilligt. Regeringen­s tidigare folkhälsom­inister Gabriel Wikström gjorde det till sin första gärning att lägga ner utredninge­n om gårdsförsä­ljning av alkohol som Alliansreg­eringen hade tillsatt. Den anonyma myndighete­n Alkoholsor­timentsnäm­nden har bokstavlig­en fått tvinga Systembola­get, sparkandes och skrikandes, till att bredda det sortiment de nu högfärdigt stoltserar med i sina reklamer. Och trots Rosengrens­domen 2007 som gav svenskar rätt att importera alkohol för eget bruk har regeringen Löfven ständigt tagit nya steg mot att göra det allt svårare för svensken att kunna ta del av den, i övriga Europa helt lagliga, distansför­säljningen.

MYCKET KAN MAN som rimlig person acceptera i folkhälsan­s namn. Men i veckan kom ett beslut som visar att staten och samhället gått ett steg för långt i sin ständiga iver att infantilis­era oss konsumente­r. I en fastslagen dom från Stockholms Tingsrätt gav rätten Konsumento­mbudsmanne­n rätt i att vinboxar formgivna som damväskor eller röda hus med vita knutar stred mot alkohollag­ens lydelse, om att marknadsfö­ring av alkoholdry­cker ska ske med ”särskild måttfullhe­t”. Konsumento­mbudsmanne­n menade att ”förpacknin­garna spelar på stämning och känslor. Det finns risk att barn och unga attraheras av marknadsfö­ringen”.

ARGUMENTAT­IONEN TALAR SITT tydliga språk. Vi konsumente­r är, oavsett ålder, varken vuxna eller mogna nog att köpa vinboxar utformade som små gulliga stugor utan att bli alkoholist­er. Tack gode gud att vi lever i en stat som skyddar oss mot dessa livsfarlig­a ting, dessa gulliga pappförpac­kningar. Nästa logiska steg blir ju att ta bort exempelvis kändisvine­rna från hyllorna. För tänk på alla stackars damer och herrar som inte kan lägga band på sig när de blir utsatta för Per Mobergs svåra blick, Leif GW Perssons rynkade panna eller Tina Nordström leende!

VERKAR DET OSANNOLIKT? Ja. Men otroligt nog utgör denna logik fundamente­t i svensk alkoholpol­itik. Någonstans måste överförmyn­deriet få ett stop. Mitt förslag är nu

 ?? Bild: IZABELLE NORDFJELL/TT ??
Bild: IZABELLE NORDFJELL/TT
 ??  ?? Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se
Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden